Göran Malmqvist och Peter Englund, ledamöter i Svenska Akademien. Foto: Fredrik Persson och Jonas Ekströmer/TT

Akademiledamoten Peter Englund citerar Churchill: ”This is not the end”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen stod det klart att Svenska Akademien kommer dela ut inte bara ett, utan två Nobelpris i litteratur. Och entusiasmen är stor hos ledamöterna.
– Självfallet är detta ett glädjande beslut, skriver ledamoten Peter Englund till Kulturnyheterna.

Det var under ett sammanträde på tisdagen som Nobelstiftelsen beslutade att ett Nobelpris i litteratur ska delas ut för 2019. Under mötet slog man också fast att Svenska Akademien också ska dela ut förra årets inställda pris.

I ett mejl till Kulturnyheterna uttrycker akademiledamoten Peter Englund stor lättnad och entusiasm över beslutet.

Citerar Winston Churchill

”Självfallet är detta ett glädjande beslut. Dels i sak: det är bra att Akademien får chansen att fortsätta dela ut litteraturpriset. Dels för det också sänder en signal om att återuppbyggnadsarbetet (som kommer att ta tid) nu inletts på allvar.”, skriver Englund och avslutar med att citera den brittiske politikern Winston Churchill:

”This is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.”, skriver Peter Englund.

Peter Englund valde att lämna sitt arbete i Svenska Akademien i april 2018, men återvände i början av januari i år.

Även akademiledamoten Göran Malmqvist var glad över beslutet när Kulturnyheterna ringde upp honom.

– Det här betyder att vi kommer fortsätta att arbeta som vi alltid har gjort. Nästa steg är att motivera vårt val av Nobelpristagare först för 2018 och sedan för 2019. Det här är det bästa som hade kunnat hända Akademien, säger Göran Malmqvist till Kulturnyheterna.

– Jag är otroligt glad och tacksam för att det här beslutet har kommit. Det är nog det enda jag kan säga om saken.

”Tacksam och glad”

Var du någon gång orolig för att det inte skulle bli något Nobelpriset i litteratur?

– Nej. Nej, jag var aldrig det. Jag har hela tiden trott att det här beslutet skulle komma men riktigt säker kan man ju aldrig vara, säger Göran Malmqvist och fortsätter:

– Det pressen inte har förstått är att Akademien har fortsatt arbeta, precis och på exakt samma sätt som vi har gjort i 230 år och har alltid utgått från att vi ska dela ut ett pris för 2018. Så nu när beslutet har kommit är jag oerhört tacksam och glad, och det är allt jag kan säga, säger Göran Malmqvist.

Kulturnyheterna söker Lars Heikensten, Anders Olsson och Kjell Espmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer