Ludwig Göransson: Musiken till Mandalorian ska hedra det nostalgiska Star Wars-soundet Foto: Naina Helén Jåma, TT / AP, TT

Ludwig Göransson får Emmy för musiken till ”The Mandalorian”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske kompositören Ludwig Göransson har vunnit en Emmy för originalmusiken till ”Star wars”-serien ”The Mandalorian”.

– Det känns jättekul! Det en stor ära att få ett sådant här pris, säger Göransson från hemmet i Kalifornien, USA.

Ludwig Göransson har tidigare vunnit en Oscar för musiken till superhjältefilmen ”Black Panther” och tre Grammypriser, två av dem för sitt arbete som producent för Childish Gambinos ”This is America”. En Emmy är TV-branschens mest prestigefyllda utmärkelse.

– Jag var ute efter samma känsla som jag hade när jag såg Star Wars för första gången när jag var var kanske 9-10 år. Musiken fick mig att känna att jag var på en annan planet.

Vad är det för ljud du använder för att det ska kännas som att man är i universum?

– Det är en ljudbild som man inte är van vid att höra, ljud som påminner om något okänt. Det får jag genom en att blanda en stor mängd stilar som man kanske inte hört kombinerat tidigare, till exempel elektroniskt och orkestermusik.

– Musiken ska hedra det nostalgiska Star Wars-soundet.

Natten mot måndag sänds den årliga Emmygalan från Los Angeles med Jimmy Kimmel som värd, men under fem kvällar inför den stora direktsända galan har priserna i de tekniska kategorierna delats ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.