Graffitikonstnären Greta McClain framför muralmålning i Minneapolis. Foto: Jerry Holt/TT

Graffitikonstnärer världen över hyllar George Floyd

Uppdaterad
Publicerad

Efter afroamerikanske George Floyds död har protesterna mot rasism och övervåld inom den amerikanska poliskåren rasat i USA. Och protesterna gör också avtryck i gatukonsten, det rapporterar Artnet.

Protesterna mot rasism och övervåld inom den amerikanska poliskåren har rasat på flera håll i USA de senaste dagarna. Även i Sverige hölls en digital protest till stöd för Black lives matter-rörelsen under tisdagen.

Bakgrunden är det uppmärksammade polisingripandet i Minneapolis den 25 maj som ledde till afroamerikanske George Floyds död.

Demonstranternas protester gör också avtryck i konsten. I städer som Berlin, Los Angeles, Binnish, Dublin och Barcelona har muralmålningar uppförts till minne av George Floyd, det rapporterar Artnet.

I Minneapolis på väggen utanför affären Cup Foods där George Floyd avled syns nu ett stort graffitiverk av konstnärerna Xena Goldman, Cadex Herrera, Greta McLain, Niko Alexander och Pablo Hernandez,

– Vår idé var att gestalta Floyd som en hjälte för social rättvisa, inte som en martyr, säger Cadex Herrera till Hyperallergic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.