Grammisgalan slopar uppdelningen manligt/kvinnligt

Publicerad

Grammiskommittén har kommit fram till att det har blivit dags att slopa priserna Årets manliga artist och Årets kvinnliga artist – för att kort och gott kora Årets artist.

Beslutet att ändra på kategorierna syftar bland annat till att göra priset mer jämställt.
– För att jämställa och förstärka priset Årets artist har vi i år tagit bort Årets kvinnliga artist och Årets manliga artist, berättar Lisa Cronstedt, projektledare för Grammis på IFPI Svenska Gruppen, som är arrangör.

Under senare år har musikvideons död proklamerats med jämna mellanrum. Grammisskommittén skriver inte under på den dödsrunan, utan väljer istället att återinföra priset Årets musikvideo. Priset kommer att gå till den bästa videons filmregissör.

Kommittén har dessutom valt att foga två nya priser till den långa listan av utmärkelser: Årets elektro/dans samt Årets hiphop/soul.

Vilka som vinner kommer att presenteras på en gala i början av nästa år. Den 17 januari i år gick Robyn och Hellström hem med flest Grammisar.

Kategorierna i Grammis 2012

Visa

Årets album
Årets artist
Årets barnalbum
Årets bästa internationella album
Årets dansband

Årets elektro/dans
Årets folkmusik/visa
Årets grupp
Årets hederspris
Årets hiphop/soul

Årets hårdrock
Årets jazz
Årets klassiska
Årets kompositör
Årets låt

Årets musikvideo
Årets nykomling
Årets producent
Årets specialutgåva
Årets svenska internationella framgång
Årets textförfattare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grammisgalan

Mer i ämnet