Grammy 2020: ”Mer jämställt men mindre mångfald”

Publicerad

Billie Eilish blev galans stora vinnare och Lizzo gjorde ett maffigt framträdande komplett med tvärflöjt och balett. Samtidigt höjdes röster som anklagar juryn för att välja bort svarta artister i de tyngsta kategorierna.

Att Billie Eilish, 18-åringen från LA, skulle bli galans stora segrare var knappast någon högoddsare – men inte desto mindre välförtjänt. Hon skriver mörka, deppiga texter till musik som man kan dansa till – ett perfekt soundtrack för millennials som växer upp i en värld av australiska skogsbränder, populistiska politiker och en kollapsad bostadsmarknad.

Billie Eilish debutalbum When we all fall asleep, where do we go har blivit en megahit både topplistemässigt, försäljningsmässigt och strömningsmässigt, och hon är den yngsta någonsin att vinna alla de fyra tyngsta priserna: Årets album, Bästa inspelning, Bästa låt och Bästa nya artist – en stor förändring från 2018 då bara en enda kvinna fick ta emot pris under hela galasändningen.

Då försvarade grammychefen Neil Portnow sig med att kvinnor helt enkelt måste ”ta sig i kragen” om de vill vinna några priser. Ett uttalande som ledde till Portnows avgång senare samma år, att en ny chef tillsattes och mer jämställdhet bland pristagarna redan under Grammy 2019.

Under Grammy 2020 rasar stora konflikter bakom kulisserna inom Recording academy och bland avsatta chefer. Men på scen var stämningen desto bättre. Eilish var ödmjuk, bjussig och systerlig när hon tog emot pris för Årets album och sa att det egentligen borde gått till Ariana Grande och hennes Thank you, next (”it got me through some shit”).

En annan av galans starkt lysande stjärnor var Lizzo – lika cool som kompetent. Inför kvällens början hade hon åtta nomineringar, flest av alla, och vann tre priser. Men framför allt tog hon andan ur Staples center med sitt öppningsframträdande. Hon blandar pop, hiphop och r'n'b med en stor portion soul, massa humor och en del politiska budskap – bland annat om att älska sin kropp. Dessutom är hon en fena på tvärflöjt, ett instrument som gått och dragits med stark töntstatus – något hon lyckades tvätta bort inatt, en gång för alla.

Men även om Grammy awards kommit en bit på vägen när det gäller just jämställdhet så är det inte på samma sätt när det kommer till mångfald. Under förgalan riktade rapparen Diddy kritik mot juryn för att de inte uppmärksammar hiphop och svarta artister tillräckligt i de tyngsta kategorierna. De senaste tio åren är det bara en enda svart artist som tagit hem Årets album: Bruno Mars. Och Tyler the creator som vann Årets rap-album sa till New York Times att han tyckte att han snarare hör hemma i pop-kategorin.

Lil Nas X hade många nomineringar i år för sin debutsingel Old town road – en mix av  hiphop och country. Låten har varit en superhit men plockades bort från topplistan för countrymusik i USA, för att den saknade tillräckligt tydliga countryelement. Något som gav upphov till en debatt om vad country är och huruvida det är svårare för en svart artist att passera som countryartist. Men under kvällens Grammy-gala vann han dubbla priser för låten och gjorde ett framträdande ihop med bland annat sydkoreanska popbandet BTS. En tydlig känga till alla som vill trycka in musik, artister eller människor i trånga, tvingande ramar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.