TV4 fälls av Granskningsnämnden. Foto: TT

Granskningnämnden fäller inslag om rasprofilering i TV4: ”Uppenbart kränkande”

Uppdaterad
Publicerad

I januari sände TV4-programmet Kalla fakta ett program om personer som utsatts för rasprofilering av polisen. I en anslutande nyhetssändning påannonserades ett inslag på samma tema genom att programledaren berättade att han motvilligt tänker att mörkhyade personer i dyra bilar är kriminella. Nu fälls inslaget av Granskningsnämnden.

– Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr ”Merca” tänker jag bortskämda skitungar som kör pappas bil. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag kriminella. Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det.

Så lät en påannons i TV4Nyheterna i anslutning till Kalla faktas granskning av rasprofilering inom polisen.

Nu skriver Granskningsnämnden att inslaget fälls mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

”Nämnden har förståelse för att syftet med påannonseringen var att exemplifiera den typ av fördomar som kan ligga bakom etnisk profilering. Nyhetspresentatörens uttalande var dock uppenbart kränkande och riskerade att befästa fördomar om personer med en viss hudfärg”, skriver Myndigheten för press, radio och tv i ett pressmeddelande.

Även SVT-programmet Skattjägarna fälls på samma grunder, att det strider mot televisionens genomslagskraft. Skattjägarna, som är producerat i Danmark, gav enligt granskningsnämnden uttryck för en kränkande syn på personer med mörk hudfärg efter en beskrivning av en staty som föreställer en mörkhyad pojke som rider på en elefant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer