Plenisalen i riksdagen i Stockholm Foto: Bertil Ericson/ TT

SD-politiker vill ge riksdagen mer makt över Granskningsnämnden

Publicerad

Riksdagens kulturutskotts nya ordförande Christer Nylander (L) har reagerat starkt på en motion från Sverigedemokraterna som föreslår att granskningsnämnden ska utses av representanter från riksdagspartierna.

– Det här visar att det finns människor i det här parlamentet som vill att politiker ska få mer makt över media och att politiker ska kunna granska medier. Jag tycker snarare att vi ska gå åt motsatt håll, säger kulturutskotts nya ordförande Christer Nylander (L).

– Politiker ska blanda sig i om det är någonting som är fel och inte fungerar och ligger inom politikernas ansvarsområde. Då ska politikerna blanda sig i, säger riksdagsledamoten Robert Stenkvist (SD).

Kritiserar public service

Granskningnämnden granskar det som sänds i TV och radio. Ledamöterna utses av regeringen för tre år i taget – utifrån kompetens och erfarenhet.

De sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Robert Stenkvist och David Lång tycker att public service brister i sin opartiskhet. De anser därför att Granskningsnämndens ledamöter borde utses av en mandatmässig proportionerlig grupp – bestående av riksdagspartierna.

”Garanterad politisk balans”

Finns det inte en risk att Granskningsnämnden blir politiserad?

– Ja, det finns ju en risk. Men Granskningsnämnden skulle då i alla fall ha en garanterad politisk balans, säger Robert Stenkvist.

”En del av ett mönster”

Trots att det är en enskild motion från två SD-ledamöter och inte en partimotion som hela partiet står bakom reagerar Liberalerna kraftigt.

– Vi har ju sett hur en partiledare väcker idén om att lägga ner en hel kanal därför att de har ett felaktigt fokus. Så det är ju en del av ett mönster. Om när man nu så här konkret pekar ut att man borde fundera över Granskningsnämnden och om politiker kan få mer makt där, då visar man ju åt vilket håll det leder, säger Christer Nylander.

Allmänna motionstiden

En gång om året får riksdagsledamöterna lämna motioner, förslag, i praktiskt taget vilket ämne som helst. Det är vid den allmänna motionstiden som äger rum på hösten. 2018 började den allmänna motionstiden den 24 september.

Ledamöterna får under denna tid lämna in motioner om alla frågor som riksdagen kan besluta om.

Källa: riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.