Guillan Bornemark betraktar flygeln som ”sin käresta ägodel”. Foto: TT

Gullan Bornemark om utebliven barn-grammis: ”Hemskt oroande”

Publicerad

När Gullan Bornemark, Sveriges kanske viktigaste barnmusik-kompositör, får höra att priset för genren slopas på nästa Grammisgala, reagerar hon starkt.

– Barn har rätt till sin egen musik. Och de behöver sin egen musik. Punkt, säger Gullan Bornemark till Kulturnyheterna.

När Grammis delar ut priser på galan nästa år kommer en kategori att utebli: Barnmusik. Detta efter att arrangören, Ifpi, beslutat att inte längre dela ut priset.

Gullan Bornemark berättar att hon, när hon fick höra nyheten, kände ”en stor tomhet”.

– Jag fortsatte ändå att jobba med det jag höll på med, ett dokumenteringsarbete som kräver att man är koncentrerad. Men jag upplevde att det låg tunga tankar och störde. Jag inser mer och mer hur viktig barnmusiken är. Det här ger dåliga signaler, säger hon till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Barnmusiken är viktig. Barn behöver verkligen sin egen musik. De drabbas ju överallt av så mycket annat som strömmar omkring och som är avsett för vuxna öron.

Varför är just barnmusiken så viktig?

– För att där uppmuntras barn att på rätta sättet uppleva sig själva på sin egen utvecklingsnivå, något som hjälper dem framåt i utvecklingen.

Under förra Grammisgalan tilldelades Gullan Bornemark sin första Grammis någonsin i kategorin årets barnalbum för ”Mina egna favoriter”.

– Jag blev hemskt glad när jag fick priset tidigt i år, det har verkligen gett mig underbart bränsle till mitt varma skaparklimat när det gäller musik.

Att ingen ska få äran att ta emot priset år 2020 tycker Gullan Bornemark är synd.

– Om detta med noll Grammispris är en smygande trend, så är det hemskt oroande, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.