Gunnel Linde har avlidit 89 år gammal. Hon skrev bland annat ”Den vita stenen” som blev en älskad tv-serie 1973. Foto: TT

Gunnel Linde har avlidit

Publicerad

Barnboksförfattaren Gunnel Linde har avlidit. Hon blev 89 år gammal.

Under sin yrkesaktiva karriär arbetade Gunnel Linde både som författare, producent, tecknare och journalist.

Gunnel Linde fick också ta emot flera priser för sina verk. Bland annat Nils Holgersson-plaketten 1965 för ”Den vita stenen”, och Astrid Lindgren-priset 1978. Hon har också varit ledamot i Svenska barnboksakademien.

”Hon såg alla barnen”

Hennes böcker och tv-serierna baserade på hennes verk var älskade av flera generationer svenskar. En av dem är Babels programledaren Jessika Gedin.

– Gunnel Linde var otroligt viktig för mig. Hon var en av de där ovärderliga länkarna mellan barn och bok, fantasi och verklighet, förnuft och känsla, skriver Jessika Gedin i ett sms till SVT Nyheter.

– Jag skrev brev till henne när jag var liten – beundrarbrev – och hon svarade! Tänk att hon gjorde det. Förstå vilken fantastisk människa det är som ser alla barnen, inte bara som grupp utan en och en, var och en, minsta lilla längtande. Jag blev så ledsen när jag hörde att hon dött, men hon kommer alltid finnas i min bokhylla.

Grundade Bris

Gunnel Linde var också med och grundade Barnens rätt i samhället – Bris – 1971 tillsammans med Berit Hedeby.

– Hon fick då tusentals svenskar att engagera sig mot barnmisshandel efter ett gediget studiematerial i ämnet för Allmänna Barnahusets räkning. 1977 utsågs hon som sakkunnig i justitiedepartementets utredning om barns rätt och var i hög grad delaktig i det som två år senare utmynnade i lagen om förbud mot barnaga – en lag som vi på Bris kommer att uppmärksamma extra i år, säger Bris generalsekreterare Kattis Ahlström i en kommentar.

Gunnel Linde avled den 12 juni.

SVT:s Öppet arkiv kan du se flera tv-produktioner baserade på berättelser av Gunnel Linde – bland annat ”Pellepennan och Suddagumman” och ”Den vita stenen”.

Några av Gunnel Lindes kända verk:

Visa

1958 – Osynliga klubben och hönshusbåten

1964 – Den vita stenen

1968 – Pellepennan och Suddagumman

1985 – Rädda Joppe – död eller levande

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer