Jamie Lee Curtis: Halloween-filmerna speglar metoo och massans kraft

Uppdaterad
Publicerad

Uppföljaren till skräckfilmsklassikern Halloween från 1978 damp rätt ner i metoo år 2018, och handlade passande nog om trauma, hämnd och upprättelse. Nu kommer uppföljaren Halloween kills, och fokus har flyttat från individ till samhälle.

– Det är en film om pöbelvåld, säger stjärnskådespelaren Jamie Lee Curtis.

När regissören David Gordon Green tog sig an Halloween-universumet hoppade han över den långa samling mer eller mindre lyckade uppföljare som följt på John Carpenter och Debrah Hills originalfilm från 1978.

Halloween (2018) var den första delen i en trilogi, och skildrade konsekvenserna för Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) som överlevt seriemördaren Michael Myers och sedan dess levt ett liv som paranoid outsider. När katastrofen kommer är hon rustad till tänderna – en filmfrossa i upprättelse och hämnd.

Men Michael Myers överlever, och i uppföljaren Halloween kills enas den fiktiva staden Haddonfield i kampen mot ondskan.

Stjärnskådespelaren Jamie Lee Curtis har ofta talat om kopplingarna mellan Halloween (2018) och metoorörelsen, och även i Halloween kills ser hon samtiden speglas i slasherformat.

I videon kan du se SVT:s intervju med Jamie Lee Curtis och Judy Greer om Halloween kills, och dess genomgående tema: massrörelser.

Halloween kills har svensk biopremiär den 15 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.