Han beskriver livet som cykelbud: Kunder öppnade dörren utan byxor

Uppdaterad
Publicerad

När pandemin slog undan benen för stora delar av kultursektorn satte sig Anders Teglund på cykeln och började arbeta för Foodora. Upplevelserna skildras i boken Cykelbudet – där han bland annat beskriver hur buden avhumaniseras av omvärlden.

– Folk kan öppna dörren utan byxor. Det gör man inte när det kommer en människa, säger Anders Teglund.

När musikern och förläggaren Anders Teglunds vanliga gig gick i stöpet under pandemin bestämde han sig för att gå från ett gigjobb till ett annat: han sadlade om till cykelbud.

– Jag älskar att cykla, konstaterar Anders Teglund.

Upplevelserna av arbetet på företaget Foodora nedtecknade han och de har nu blivit boken Cykelbudet.

Öppnade utan byxor

I boken beskriver han bland annat hur bemötandet ändrades när människor såg honom i Foodoras chockrosa arbetsuniform.

– Det är något med dräkten och rollen som buden har. Man betraktar dem inte riktigt som människor. Man förstår att de inte är djur, men de ses nästan som robotar. När jag tar på mig dräkten möter människor inte mitt ansikte som nu, säger Anders Teglund.

Kunder kunde ta emot sin matbeställning utan att vara påklädda.

– Folk kan öppna dörren utan byxor. Det gör man inte när det kommer en människa. Man blir lite osynlig, säger Anders Teglund.

– Första gången reagerade jag jättestarkt på det. Men det är vanligt.

Prestationerna mäts

Han beskriver också hur cykelbudens arbete noga övervakas av arbetsgivaren Foodora.

– Det mäts in på sekunden. Det finns ett snitt man ska prestera, klarar man det är det bra. Blir det lite sämre får man kanske en hälsning om att man ska skärpa sig, gör man det riktigt dåligt får man inte förlängt kontrakt, säger Anders Teglund.

Hör mer om Anders Teglunds upplevelser i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.