Foto: TT

Han plockar isär manligheten i nytt program

Uppdaterad
Publicerad

Hur är man en jämställd man? Den och andra frågor undersöker journalisten Fredrik Önnevall tillsammans med kända manliga gäster i tv-programmet ”Bästa mannen” som har premiär i morgon.

Det svåraste för dagens svenska män är att prata om känslor och hur man mår, tror journalisten Fredrik Önnevall, i alla fall om han utgår från sig själv. Och i och med inspelningen av programmet ”Bästa mannen” har han fått flera nya insikter om sig själv.

– Jag hade inte tänkt på hur viktigt jobbet var för min identitet, till exempel. Jag tror jag ser mig själv som någon sorts familjeförsörjare trots att min fru drar in lika mycket pengar och det hade jag inte riktigt reflekterat över innan.

Vad tycker du är det bästa med att vara man?

– Att man inte blir lika granskad för sitt utseende som jag förstått att kvinnor blir i större utsträckning.

En etablerad teori, eller åsikt, bland många feminister är att för att kvinnor ska kunna bli jämställda måste män ta mindre plats – en utveckling som kanske inte är så lockande för många män på individnivå.

– Det är en rädsla, men jag tror det är fel, det handlar inte om att ta ett steg tillbaka och få en mindre bit av kakan, utan jag tror det finns en massa saker man kan tycka känns befriande, säger Fredrik Önnevall.

Som vad?

– Att kunna prata om hur man mår, att ringa mina kompisar och prata om det, det jobbar jag fortfarande på.

En annan aspekt av jämställdhet som Fredrik Önnevall undersöker är hur man påverkas av att få barn.

– Jag har blivit mycket mer traditionell sedan jag fick barn och ännu mer när jag fick hus, säger han.

Hur då traditionell?

– Vem som tar hand om barnen, vabbar mest, klipper gräset. Det spelar ingen roll egentligen, man måste inte göra samma saker. Så länge man inte gör saker oreflekterat, säger Fredrik Önnevall.

”Bästa mannen” har premiär klockan i SVT den 12 oktober.

Gästande män

Mikael Tornving

Bob Hansson

Smail Nascimento

Björn Ferry

Musse Hasselvall

Ola Salo

Alexander Bard

Meverkar gör även psykologen och maskulinitetsforskaren Thomas Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.