Han skrev kontroversiell bok om katolska kyrkan: ”Vissa anser att det är en komplott”

Uppdaterad
Publicerad

Den franske journalisten och författaren Frédéric Martel släppte i förra veckan sin uppmärksammade bok, In the closet of the Vatican, om homosexualitet inom katolska kyrkan.
– Vissa anser att det är en komplott och att hela boken är ett beställningsjobb av påven. Den har blivit omdiskuterad och vissa tycker att det är tråkigt att boken finns, säger Frédéric Martel till Kulturnyheterna.

Boken In the closet of the Vatican släpptes samtidigt som påven anordnade ett toppmöte om hur man ska förhindra sexuella övergrepp i framtiden.

– Min bok svarar på frågorna om de sexuella övergreppen inom katolska kyrkan, som är ett tema på påvens möte. Han är modig som anordnar ett sådant möte, säger Frédéric Martel till Kulturnyheterna över Skype.

Boken, som har originaltiteln Sodoma, handlar om homosexualitet som en subkultur inom den katolska kyrkan. Författaren skriver att han upptäcker en värld som han kallar ”fifty shades of gay”, och många personer som tidigare levt i tystnad har nu öppnat upp sig och låtit sig intervjuas av Frédéric Martel.

Kritiserad på förhand

Men boken mötte kritik redan innan den publicerats. Kritiker som läst boken anser att den är insinuant och baserad på rykten, författaren själv uppger att den är grundad på flera års research och fler än tusen intervjuer.

– Vissa anser att det är en komplott och att hela boken är ett beställningsjobb av påven. Den har blivit omdiskuterad och vissa tycker att det är tråkigt att boken finns, säger Frédéric Martel.

Flera kritiker är rädda för att de som läser boken ska förknippa homosexualitet med sexuella övergrepp och att det kan bli en häxjakt på homosexuella präster, speciellt när boken släpps samma dag som påvens möte om hur man ska förhindra sexuella övergrepp.

”Kyrkan är inte rädd för mig”

Boken blottlägger, enligt författaren själv, det hemlighetsmakeri och den tystnadskultur som pågår inom katolska kyrkan. Men Frédéric Martel har blivit ifrågasatt om varför de personer han intervjuat inom den katolska kyrkan valt att öppna upp sig och berätta om sin sexualitet för just honom.

– Det var svårt att ta sig in i systemet och få tag i kontakter. Men jag tror att det varit lättare för mig än vad det skulle varit för en italienare. De personer jag intervjuat är rädda för italienare som ofta är kritiska till sådana här typer av ämnen, men kyrkan är inte rädd för mig, för jag är fransk och gay. Och jag hade koderna till hur man skulle gå till väga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer