Ewa Björling (M), svensk handelsminister. Foto: Scanpix

”Jag slår mina barn i Super Mario”

Publicerad

I dag invigdes spelmässan Gamex, av Sveriges handelsminister Ewa Björling (M). För Kulturnyheterna berättar hon om sina egna spelvanor, hur regeringen satsar på gaming och vilken politiker hon vill se som hjälte i ett dataspel.

Varför valde du att inviga Gamex i år?
– För att det är en väldigt väldig spännande bransch, som senaste året har fördubblat sin omsättning. Och 90 procent är på export. Det växer så det knakar.

Vilka är dina egna erfarenheter av data- och konsolspel?
– Första gången jag spelade tv-spel var när min pappa kom hem med ett tennisspel till tv:n, för kanske 40 år sedan. Det första tv-spelet jag testade därefter var Sonic the hedgehog på Sega, för 20 år sedan. Sen har jag spelat mycket Super Mario, mest Mario Kart med mina barn. Det är väl det enda spelet jag fortfarande slår dem i! Jag brukar spela Wordfeud med mina föräldrar också.

 Är du sugen på att ställa upp i Nintento-SM som hålls på Gamex?
– Hehe, jag skulle nog bli utslagen ganska snabbt. Jag har bara tid att spela på sommaren, på semesten, så jag är ganska ringrostig. Men jag tittade på en kille som spelade på mässan och tänkte ’han har inte riktigt lärt sig att sladda i kurvorna än’.

Dataspel ska ingå i regeringens främjandesatsning för kreativa näringar inför nästa år. Vad innebär det, rent konkret?
– Vi har redan tidigare lanserat en plattform för kreativa näringar, Symbio creative, som tas fram av Svenska institutet. Nu kommer vi att satsa en miljon extra så att de ska kunna utveckla den mer. Vi har också en främjandekalender för de kreativa näringarna. I  november fokuserar vi på litteratur och nästa år ska även gaming få en egen månad, då vi hittar på saker för att stötta branschen. Vi stöttar också Nordiska rådets dataspelsinstitut.

Om du fick avbilda en person i regeringen som hjälte i ett dataspel – vem skulle du välja då?
– Catharina Elmsäter-Svärd [infrastrukturministern, reds.anm.]. För hon är kompetent, har många svåra frågor på sitt bord och jobbar bra med dem. Det skulle kunna bli ett klurigt spel med både flyg, tåg, bussar och bilar, över hela Sverige. Jag tror att det skulle kunna bli ganska bra.

I populära dataspel i stil med World of Warcraft kan man ju chatta och prata med andra deltagare, genom mikrofon. Skulle Moderaterna kunna leta potentiella väljare inne i sådana dataspel?
– Den idén var det du som kom med. Dataspelsbranschen är ung och attraherar många unga spelare, så det är absolut en spännande bransch om man vill träffa väljare.

Vem hejar du på – Super Mario eller hans bror Luigi?
– Jag brukar heja på Mario. Det beror visserligen på vilket spel, men i Mario Kart väljer jag Mario, för han har ofta en lite stadigare bil.

Mer om Gamex

Visa
  • Gamex är Nordens största tv- och dataspelsmässa och hålls på Kistamässan i Stockholm under 1-4 november.
  • Ett 50-tal olika speltillverkare, företag, skolor och myndigheter deltar.
  • På mässan presenteras bland annat Nintendos nya spelkonsol Wii U och i år ordnas Nintendo-SM.
  • Förra året besökte över 27 000 personer Gamex.


Källa: Gamex/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer