Gudrun Sjödén anställer delvis baserat på handstil. Foto: SVT och Malin Hoelstad/SvD/TT

Handstilen är mindre personlig nu än förr

Publicerad

Designern Gudrun Sjödén intervjuades av Svenska Dagbladet och sade bland annat att de som söker jobb hos henne måste genomgå ett handstilsprov. Grafologin har låg vetenskaplig status i Sverige, men vissa saker kan handstilen berätta om den som skriver.

– Det var en liten ordentlig handstil, när det som behövdes var en person som kan utveckla och ta tag i projekt. Den där lilla snälla människan kommer aldrig klara av det, sa handstilen, sade Gudrun Sjödén till SvD om en person som sökt jobb som financial controller.

Grafologi är termen för handstilsanalys och är i sig självt ingen vetenskap. Polisen använder sig av handstilsjämförelser, men inte för att bedöma karaktär, utan för att försöka knyta person till handstil.

Kroppsspråk på papper

Christer Sandahl, psykolog och professor i samhälls- och beteendevetenskap vid Karolinska Institutet säger att det finns information att hämta utifrån hur vi skriver.

– Vi brukar dra slutsatser genom att iaktta, inte bara vad de säger, utan hur de uttrycker sig i sitt kroppsspråk. Det är samma grundtanke med handstil, det är kroppspråk som fastnar på pappret, säger han och fortsätter:

– Det är ingen metod som är accepterad som personlighetsinstrument, men mycket talar för att det kan användas på ett systematiskt sätt för att formulera hypoteser om beteendemönster – om man har psykologisk kunskap, säger han.

Christer Sandahl menar att om en person rör sig med snabba bestämda steg drar man en slutsats om personens personlighet eller sinnesstämning och handstil kan fungera likadant.

Färre nyanser i dagens handstil

Men de flesta av oss skriver inte för hand i samma utsträckning som man gjorde förut och då kan den personliga prägeln bli svagare och säga mindre om oss än den gjorde förr.

– Det blir mindre nyanser i den. Förr utvecklade man en mer personlig handstil, nu är det vanligare att man textar och kanske skriver sin namnteckning och då blir det mindre personlig variation, säger Christer Sandahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.