Foto: TT

SVT:s vd Hanna Stjärne kommenterar #Deadline: ”Det finns en sorg”

Uppdaterad
Publicerad

#Metoo-rörelsen fortsätter med oförminskad styrka. Igår gick över 4000 journalister ut i ett gemensamt upprop mot övergrepp och sexism på redaktionerna. Nu kommenterar SVT:s vd Hanna Stjärne uppropet.

De senaste veckorna har bransch efter bransch gått ihop och protesterat mot sexuella trakasserier. Efter ”#tystnadtagning”, ”#visjungerut”, ”#medvilkenrätt”, ”#teknisktfel” och ”#närmusikentystnar” gick 4084 journalister ut i det gemensamma uppropet ”#deadline” under tisdagskvällen.

Och likt tidigare upprop som inspirerats av #Metoo-rörelsen lyfter journalisterna fram vittnesmål för att visa på övergrepp och sexism som pågår på arbetsplatser runt om i Sverige.

– Jag är väldigt tagen av vittnesmålen som finns där. Det är väldigt starkt att läsa, säger Hanna Stjärne till Kulturnyheterna.

Hur ser du på att det är så många inom SVT som finns med bland undertecknarna?

– Det är klart att det finns en sorg i att läsa berättelser och att läsa om saker som har hänt genom åren både på SVT och på andra arbetsplatser. Samtidigt så understryker det här hur viktigt det är att jobba för en förändring. För mig är det här en viktig fråga.

”Din berättelse ska tas på stort allvar”

Som en del av problemet lyfter journalisterna fram de otrygga anställningsformer som många i branschen har med vikariat och tillfälliga projektanställningar.

– Alla ska ju vara trygga på SVT. Oavsett om du jobbar här i tre veckor eller tio år så ska din berättelse tas på stort allvar. Och du ska vara trygg oavsett om du är produktionsassistent, programledare, arbetsledare eller fotograf, oavsett om du jobbar på produktionsbolag eller om du jobbar direkt på SVT. Det är någonting som vi tar på stort allvar.

Hanna Stjärne berättar att det startades ett arbete med workshops under våren för personalen på SVT för att diskutera just dessa frågor.

– Både frågor som handlar om allvarliga trakasserier men också hur man kan ha samtal och arbetsplatser som har ännu mer av en ömsesidig respekt. De här workshopsen är nu obligatoriska för alla på SVT. Så att alla kommer att ha gått igenom den senast den 1 februari nästa år, säger Hanna Stjärne:

– Vi kommer att fortsätta att jobba på många olika sätt. Vi har ett jobb att göra, inte bara med att ta itu med, om vi får kännedom om dem, riktigt grova övergrepp, utan också hela mediebranschen och samhället i stort för att få till mycket mer av en ömsesidig respekt på arbetsplatserna.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.