Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Steve Sem-Sandberg, Nina Wähä och Monika Fagerholm är förhandsfavoriter till Augustpriset 2019. Foto: TT

Här är årets Augustfavoriter

Publicerad

Steve Sem-Sandberg, Monika Fagerholm och Nina Wähä är förhandsfavoriter. Och kanske blir det essäer om ålar, en biografi om Selma Lagerlöf eller varför inte en bok om rumpor som lyfts fram? Här är kritikernas bästa Augusttips.

Uppståndelsen efter Nobelpriset har inte ens hunnit lägga sig, innan det är dags att blicka fram mot nästa litterära pris, som är ett av Sveriges mest prestigefyllda. Måndagen den 21 oktober presenteras nomineringarna till årets Augustpris.

En av de mest tippade författarna är Steve Sem-Sandberg, med hans skildring av ett soldatöde i 1800-talets krigshärjade Europa. Romanen ”W” behandlar utsatta människor och kan översättas till vilken tid som helst, menar kritikern Sara Abdollahi.

– Han skriver inte om Instagram, Tinder och den svenska samtiden utan har ett större perspektiv, slår hon fast.

Fagerholm en favorit

Också Sara Meidell, kulturredaktör på Västerbottenskuriren, tror att Steve Sem-Sandberg finns med bland de nominerade, liksom ”Testamente” av Nina Wähä. Åtminstone en av hennes favoriter har också en god chans, tror hon: Monika Fagerholm med ”Vem dödade bambi”.

– Den hoppas jag verkligen på. Hon är tillbaka i sin bästa form och ger oss den här fantastiska språkvärlden och de här suggestiva platserna. Och så lyckas hon också pricka in ett väldigt angeläget tema, om gruppsykologi, våld, övergrepp och gråzonerna i det, säger hon.

Hon skulle dessutom gärna se David Vikgren bli nominerad, och tycker att ”Materialvägensägen” är skriven med ett ”originellt språk där han får in mytologi, regionalpolitik och det polyfona berättandet” i samma verk.

– Och vilken skräll det skulle vara om det blev poesin som fick priset två år i rad, säger hon.

Hoppas på poesin

Sara Abdollahi ser också gärna att lyriken lyfts fram även i år, ”så att förra året inte bara var ett alibi”. Hon hoppas på Ann Jäderlunds ”Ensamtal”, som hon kallar ”storslagen”.

– Den beskriver omöjligheten i att tala med varandra, och att höra varandra. Det kan behövas i dag när alla skriker högt men ingen förstår den andre.

Hennes andra favorit är den redan Augustprisbelönade Lina Wolff, som har skrivit ”Köttets tid”. Även Mikaela Blomqvist, kritiker på Göteborgs-Posten, bedömer att det är en typisk Augustbok. Men hennes personliga favorit är Katarina Frostensons ”K”.

– Jag tycker att det är en väldigt vacker bok som visar på litteraturens kraft och på skillnaden mellan en litterär sanning och en journalistisk sanning, säger hon.

Jonas Eklöf, redaktör på Vi läser ser ingen självklar vinnare i den skönlitterära klassen men tror också han att Lina Wolff, Nina Wähä och Steve Sem-Sandberg finns bland de nominerade. Som andra kandidater lyfter han fram Amanda Svenssons ”Ett system så magnifikt att det bländar”, Sara Villius ”Madonna” och Monika Fagerholms ”Vem dödade bambi?”.

Biografins år?

I kategorin barn- och ungdomsböcker tror han på två bilderböcker: Pija Lindenbaums ”Vi måste till jobbet” och ”Bara rumpor” av Annika Leone och Bettina Johansson.

En annan ofta tippad bok är ”Dyksommar” av Sara Stridsberg och Sara Lundberg. Sara Meidell tycker att boken är ”bilderbokskonst när den är som finast” och Sara Abdollahi menar att skildringen av en ensam man ligger i tiden.

– Den är inte uppfostrande men pekar på en skörhet, säger hon.

Jonas Eklöf ser Patrik Svenssons ”Ålevangeliet” som en trolig vinnare i fackboksklassen, som annars domineras av biografier: Anna-Karin Palms bok om Selma Lagerlöf nämns, liksom Ingrid Carlbergs bok om Alfred Nobel: ”Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris”.

Augustpriset

Visa

Årets nomineringar presenteras måndag 21 oktober. Ordförande för den skönlitterära nomineringsjuryn är Gunnel Furuland, bibliotekarie och litteraturforskare, ordförande i juryn för fackbokspriset är Gunilla Herdenberg, tidigare riksbibliotekarie, och i juryn för barn- och ungdomsböcker Björn Sundmark, redaktör för den internationella tidskriften Bookbird.

Augustpriserna är på 100 000 kronor plus en bronsstatyett. Pristagarna presenteras 25 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer