Scarlett Johansson, Joaquin Phoenix och Al Pacino finns bland årets nominerade. Foto: Netflix via AP/Niko Tavernise/Warner Bros. Pictures via AP/Netflix

Här är nomineringarna till Oscarsgalan 2020

Uppdaterad
Publicerad

De nominerade till Oscarsgalan 2020 har nu presenterats. Bland de med flertalet nomineringar märks filmer som Parasit, Joker, The Irishman och Once upon a time in Hollywood – som samtliga dessutom nominerats i prestigekategorin bästa film.

Med 11 nomineringar leder hyllade Joker ligan över den film som har chans att ta hem flest statyetter. Filmen är bland annat nominerad i kategorin bästa film och bästa regi – och dess huvudrollsinnehavare, Joaquin Phoenix, har chans på en statyett i kategorin för bästa manliga huvudroll.

Strax därefter, med 10 nomineringar vardera, återfinns Sam Mendes film 1917, Quentin Tarantinos Once upon a time in Hollywood, och Martin Scorseses The Irishman.

De skådespelare som har chans att ta hem pris i kategorin bästa manliga huvudroll är Antonio Banderas för Almodóvar-dramat Smärta och ära, Leonardo DiCaprio för Tarantinos nostalgispäckade Once upon a time in Hollywood, Adam Driver för dramakomedin Marriage story, Jonathan Pryce för The two popes. Samt Joaquin Phoenix för sin vida uppmärksammade insats i Joker.

Scarlett Johansson dubbelnominerad

I kategorin bästa kvinnliga huvudroll tampas skådespelarna Cynthia Ervio för Harriet, Saoirse Ronan för Unga kvinnor, Charlize Theron för Bombshell och Renée Zellweger för Judy. Samt Scarlett Johansson för Marriage story, som också har chans till pris i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin insats i Jojo Rabbit.

– Oscars älskar när en skådis helt försvinner in i en roll. Här har du då Renée Zellweger, men också Charlize Theron, som helt försvinner i rollen som nyhetsankaret Megyn Kelly i Bombshell, sade filmvetaren och journalisten Christina Jeurling Birro när hon tippade Oscarsnomineringar i SVT:s Morgonstudion under måndagen.

Parasit har chans till bästa utländska film

Nomineringarna i kategorin bästa utländska film gick till Corpus Christi (Polen), Honeyland (Nordmakedonien), Les Misérables (Frankrike), Smärta och ära (Spanien) och Parasit (Sydkorea). I höstas stod det klart att Sveriges bidrag, Levan Akins hyllade And then we danced, inte tagit sig in på den så kallade korta listan över bidrag som kan komma att nomineras.

Den enda svenskchansen som finns i år är den svensk-amerikanska kortdokumentären Life overtakes me av Kristine Samuelson och John Haptas. Den 40-minuter långa dokumentären hade premiär på Netflix i juni 2019 och handlar om de flyktingbarn som drabbades av komaliknande symptom.

I kategorin bästa regi är samtliga nominerade filmer också nominerade till bästa film. I bästa regi-kategorin återfinns Martin Scorsese för The Irishman, Todd Phillips för Joker, Sam Mendes för 1917, Quentin Tarantino för Once Upon a Time in Hollywood samt Bong Joon Ho för  Parasit.

Likt förra året har ingen kvinna nominerats i den prestigefyllda regi-kategorin.

Oscarsgalan äger rum den 9 februari.

De nominerade – i urval

Bästa film:

Le Mans '66

The Irishman

Jojo Rabbit

Joker

Unga kvinnor

Marriage story

1917

Once upon a time in Hollywood

Parasit

Bästa regi:

Martin Scorsese – The Irishman

Todd Phillips – Joker

Sam Mendes – 1917

Quentin Tarantino – Once upon a time in Hollywood

Bong Joon Ho – Parasit

Bästa manliga huvudroll:

Antonio Banderas – Smärta och ära

Leonardo DiCaprio – Once upon a time in Hollywood

Adam Driver – Marriage story

Joaquin Phoenix – Joker

Jonathan Pryce – The two popes

Bästa kvinnliga huvudroll:

Cynthia Erivo – Harriet

Scarlett Johansson – Marriage story

Saoirse Ronan – Unga kvinnor

Charlize Theron – Bombshell

Renee Zellweger- Judy

Bästa manliga biroll:

Tom Hanks – A beautiful day in the neighborhood

Anthony Hopkins – The two popes

Al Pacino – The Irishman

Joe Pesci – The Irishman

Brad Pitt – Once upon a time in Hollywood

Bästa kvinnliga biroll:

Kathy Bates – Richard Jewell

Laura Dern – Marriage story

Scarlett Johannson – Jojo Rabbit

Florence Pugh – Unga kvinnor

Margot Robbie – Bombshell

Bästa internationella film:

Corpus Christi (Polen)

Honeyland (Nordmakedonien)

Les Misérables (Frankrike)

Smärta och ära (Spanien)

Parasit (Sydkorea)

Bästa animerade film:

Draktränaren 3

I lost my body

Klaus

Mysteriet om Herr Länk

Toy Story 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.