Låtskrivarduon Moa Carlebecker och Ellen Berg om framgångarna med världens största K-popband. Foto: TT/SVT

Här är svenskarna bakom världens största K-popband

Uppdaterad
Publicerad

Moa Carlebecker och Ellen Berg ligger bakom flera dussin listettor i K-popgenren. De har bland annat skrivit musik åt världens största band, K-popbandet BTS.  

– Vi brukar gå på våra första idéer och sen brukar vi tro på det, säger Moa Carlebecker.  

Duon kallar sig för Sunshine och har skrivit låtar åt flera av de allra största K-popbanden, som Twice och Tomorrow X Together (TXT). Deras musik har sammantaget sålt i mer än 20 miljoner exemplar och spelats omkring 4 miljarder gånger på strömningstjänsterna.

Nyligen fick duon även regeringens hedersomnämnande för sina insatser inom svensk musiks internationalisering.

Men den hittills största framgång är BTS-låten “We are Bulletproof: the Eternal” som finns med på albumet som sålde bäst i hela världen 2020, Map of the Soul 7. 

– Vi fick tracket av skivbolaget och kände ganska direkt att ”det här kan man göra något stort och riktigt fett av”, säger Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker.

– De ville ha något som de kunde spela på livekonserter, som en sista låt. Alla skulle kunna sjunga med och få den där stora gruppkänslan, säger Ellen Berg.  

”Viktigt med koncept”

Sunshine skriver melodier och texter och de arbetar tillsammans med andra etablerade låtskrivare och producenter. Inom K-pop handlar det om att hitta ett koncept i varje låt. 

– Koncepten är väldigt viktiga för de bygger kring titel och tema, det är det viktigaste, säger Moa Carlebecker.

I augusti i år släpptes Sunshines tredje singel med gruppen Red Velvet och låten Queendom har blivit en global hit. Det var just med Red Velvet som duons framgångar tog fart. 2017 de skrev megahiten “Peek-A-Boo”, som idag visats drygt 230 miljoner gångar på Youtube.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.