Johan Rockström, Hans Rosling, Terese Cristiansson och Lars Lerin ska vinterprata. Foto: TT

Här är vinterpratarna 2015

Uppdaterad
Publicerad

Vinterpratarna är de sommarpratare som lyssnarna tyckt varit så bra på att hålla låda i etern att de vill höra dem igen, fast på vintern.

Snart är det jul igen. Man vet det inte bara för att Mariah Carey traditionsenligt toppar hitlistorna med ”All I want for Christmas”, utan också för att Sveriges Radio presenterar sina vintervärdar.

I år är de åtta favoriterna Johan Rockström, Hans Rosling, Terese Cristiansson, Alice Teodorescu, Kjell Enhager, Lars Lerin, Olof Wretling och Sanna Lundell.

Två professorer

Johan Rockström är professor i miljövetenskap och hans sommarprogram blev ett av de mest lyssnade i somras. Efter klimatmötet i Paris ska han nu sammanfatta hur det ligger till, och i sitt vinterprogram svara på den relevanta frågan: Hinner vi i tid?

– Är 2015 året då vi går från en logik där miljö är något vi försöker sköta men vi uppoffrar oss, och sedan ska vi ändå ha ekonomisk tillväxt, eller är det så att vi börjar koppla ihop de här frågorna och verkligen har en hållbar välfärd i framtiden, säger han till Kulturnyheterna. För att inte avslöja för mycket: det lutar ändå åt att något viktigt har hänt i år.

Hans Rosling behöver knappast en närmare presentation. När professorn i internationell hälsa klev ut på scenen i Globen under Hela Sverige skramlar-galan i höstas fick hans förklaring av den syriska flyktingtragedin stående ovationer.

Han ska berätta om mina två stora upptäckter: Att Sverige är en del av världen och världen en del av Sverige.

– Det som är utmanande är att det är viktigare för Sverige hur vi agerar i världen. Folk pratar om en flyktingkris i Europa. Vi har ingen flyktingkris i Europa. Det är bara en konsekvens av den enorma flyktingkris som finns i kriget i Mellanöstern, säger Hans Rosling till Kulturnyheterna.

Två journalister

Journalisten och programledaren Sanna Lundell pratade om ett feministiskt uppvaknande i sitt sommarprat. I Vinter ska hon bland annat tala om svaghetsförakt.

Terese Cristiansson är också journalist och har länge varit utrikeskorrespondent, bland annat i Afghanistan och Turkiet. Hennes vinterprogram ska handla om människor som lyckats besegra orättvisor.

Två raka Vinter i P1

Konstnären Lars Lerin och komikern och skådespelaren Olof Wretling var båda vintervärdar förra året. Lars Lerin inleder programserien på juldagen, och Olof Wretlings program sänds på nyårsafton, direkt och med publik från Idunteatern i Umeå.

Det före detta golfproffset och numera föreläsaren Kjell Enhager ska prata tro, hopp och kärlek i sitt program. Det sistnämnda ämnet har han gemensamt med Göteborgs-Postens politiska redaktör Alice Teodorescu, vars vinterprat också ska handla om kärlek.

Fått 3000 mejl

Efter sitt sommarprogram har hon fått 3000 mejl från lyssnare, berättar hon.

– Jag tror att många känner igen sig i den resa jag har gjort även om man inte har utländskt påbrå. Jag har fått mejl från barnhemsbarn, narkomaner, från människor med annan ekonomisk bakgrund, som ansträngt sig för att komma längre än de förutsättningar de hade från början, säger Alice Teodorescu.

Själv kom hon från Rumänien till Sverige som liten och har gjort sig ett namn som stridbar liberalkonservativ debattör. I sitt vinterprogram kommer hon att prata om hur vår syn på kärlek och äktenskap har förändrats.

– Jag har sett att det blir mer och mer konsumtion. Vi kastar bort det som är gammal och köper nytt. Det kommer alltid en ny klänning eller tv-apparat. Jag tror att konsumtionstänket och kärlek som de flesta människor längtar efter är en ganska oförenlig allians, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.