Foto: TT

Nu har Bob Dylan tagit emot nobelpriset

Uppdaterad
Publicerad

Efter många turer händer det: nu har Bob Dylan tagit emot 2016 års Nobelpris i litteratur. Det skedde under stor hemlighet i samband med den konsert han ger i Stockholm under lördagskvällen.

Flera akademiledamöter bekräftar under tidig lördagskväll för Kulturnyheternas reportrar på plats, Jakob Runevad Kjellmer och Marie Nyreröd, att Dylan tagit emot sin medalj och sitt diplom under dagen.

Var det under eftermiddagen?

– Ja, säger Horace Engdahl.

Såg han glad ut?

Horace nickar till svar.

Flera akademiledamöter bekräftar att Dylan tagit emot sin medalj. Foto: Jakob Runevad Kjellmer

”Han var glad”

Sara Danius anlände iklädd solglasögon, ville inte svara på frågan hur Dylan reagerat, men bekräftade också att han fått ta emot priset.

Sture Allén och Kjell Espmark har också anlänt, båda bekräftar en glad Dylan men vill inte säga någonting mer.

– Jag har tystnadsplikt i 50 år, säger Sture Allén.

Enligt en källa inom Svenska Akademien fick ingen fotografering ske under träffen. Det ska ha varit ett av Bob Dylans villkor för att mötet alls skulle bli av.

Maskerad Dylan smög förbi

En bit bort från huvudentrén till Stockholm Waterfront – där konserten hålls – står Dylans svarta turnébuss parkerad, inklämd mellan ett par långtradare. Jakob Runevad Kjellmer bekräftar i sin tur att han siktat Dylan i egen hög person, om än halvt oigenkännlig insvept i en scarf.

– Han har setts smyga in till sceningången. Det var lite rättegångsvandring kändes det som, man såg inte mycket av ansiktet på honom. Men det var han.

Långdragen prisutdelning

Utdelningen av 2016 års nobelpris i litteratur har minst sagt varit en långkörare. Bob Dylan lös först med sin frånvaro, meddelande sedan att han skulle komma till ceremonin i Stockholm om det var ”möjligt”, ändrade sig sedan till att han inte skulle komma, för att till slut släppa fram Patti Smith i sitt ställe. Nu – nästan ett halvår senare – dyker han upp i Stockholm för att ta emot medalj och diplom.

Enligt uppgifter till Kulturnyheterna skulle Bob Dylan inte besöka Svenska akademin på Börshuset i Stockholm för att ta emot priset, istället skulle Akademin få till Dylans konsert för att ge honom priset där innan spelningen startar – vilket nu skett.

Kan gå bet på miljonerna

För att få prispengarna om åtta miljoner kronor har Dylan enligt Svenska Akademiens regler sex månader på sig att avlägga ett tal. Det var den 10 december han tilldelades priset – efter den 10 juni brinner således Nobelmiljonerna inne. Det har ryktats om att Dylan kan komma lösa saken genom ett förinspelat framträdande.

Läs mer: Bob Dylan och Nobelpriset – detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet