Hard Rock Cafe protesterar mot det samiska utbildningskonceptet Hard Joik Cafe. Foto: AFP

Hard Rock Cafe i protest mot Hard Joik Cafe

Publicerad

En samisk språkskola i Norge har skapat konceptet ”Hard Joik Cafe” för att förnya och modernisera utbildningen. Men nu vill restaurangkedjan Hard Rock Cafe att skolan ändrar namn, rapporterar NRK. 

För att det ska kännas roligare och mer tidsenligt att lära sig jojk och andra samiska traditioner har skolan Sørsamisk kunnskapspark i Norge valt att kalla delar av sin utbildning för Hard Joik Cafe.

Skolan erbjuder distansundervisning i samiska, men även några fysiska träffar i Hattfjelldal i norra Norge, där Hard Joik Cafe skulle äga rum.

Godkänt av patentverket

Skolan skickade in namnförslaget till norska patentverket. Efter att de övervägt likheten med restaurangkedjan Hard Rock Cafe valde patentverket att godkänna skolans ansökan.

– Vi kom fram till att varumärkena inte går att förväxla. Vi menar att de kan existera samtidigt och att det ger ett helhetsintryck när man ser varumärkena vid sidan av varandra, säger Knut Andreas Bostad, sektionschef på norska Patentstyret, till NRK.

Hard Rock Cafe protesterar

Men Hard Rock Cafe håller inte med. Efter att ha fått nys om den samiska språkskolans planer har den internationella restaurang- och barkedjan skickat klagomål till norska patentverket, och menar att Hard Joik Cafe kränker Hard Rock Cafes varumärkesrättigheter.

Dessutom, skriver Hard Rock Cafe till patentverket, åker Hard Joik Cafe snålskjuts på det kända varumärket, som byggts upp med hjälp av marknadsföringsplaner och investeringar i 50 år.

Saken behandlas nu av patentverket och den samiska skolan har försökt kontakta Hard Rock Cafe utan att få svar.

– Att sørsamerna, som är ungefär 1000 personer i Norge och har sitt språk på Unescos lista över utdöende språk, ska råka i konflikt med en global restaurangkedja har jag lite svårt att greppa, säger Lars Gunnar Marken, ledare på sørsamisk kunnskapspark, till NRK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer