Förbundsordförande Ulrika Hyllert menar att det finns en oro kring den hårdnande jargongen mot journalister. Foto: Martin Ekelin

Journalistförbundet om den hårdare tongången: ”Väcker oro”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett uttalande av SD:s stabschef Linus Bylund om att knuffa journalister har debatten rasat i spalterna och på sociala medier. Enligt Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet, har den uppmärksammade intervjun väckt oro hos medlemmar.

Det var i tisdags som SD-toppen Linus Bylund förklarade begreppet ”journalistrugby” för den samlade pressen utanför Sveriges riksdag. Det handlar, enligt Bylund, om att ”knuffa journalister”. SD:s presstjänst sade senare till SVT att Bylunds uttalande var skämtsamt menat med anledning av att SD:s partiledare Jimmie Åkesson tidigare under dagen ska ha haft svårt att ta sig in i sin bil på grund av pressuppbådet.

Uttalandet väckte dock starka reaktioner där den ena sidan menade att den hårdnande retoriken mot fri press är ett hot mot demokratin och den andra sidan att det som SD uppger, var ett skämt som lett till överreaktioner.

Journalistförbundet: ”Det är ansvarslöst”

Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet, säger att Bylunds uttalande har väckt starka reaktioner hos medlemmarna.

– Många undrar vad det här innebär och vad det kan leda till. Man anser att det är oansvarigt och att det inte anstår det samhälle vi vill ha, säger Hyllert.

Hon menar vidare att en så här ”grov och föraktfull jargong” i längden leder till hot och hat mot journalister och baserar sin utsaga på samtal med förbundets medlemmar som själva utsatts.

Hot och hat mot journalister

Ulrika Hyllert tycker emellertid att man måste ta i beaktning att diskussionen på sociala medier ofta förs i högt tonläge och att det större problemet är att det redan finns journalister som lämnar yrket till följd av hot och hat.

– I de fallen handlar det inte om något slängigt som någon övertolkar, utan brottsliga hot.

Nästan 30 procent av Sveriges journalister har utsatts för hot och 70 procent uppger att de fått motta nedsättande kommentarer. Det visar en undersökning som gjordes 2019 av Journalistförbundet och Göteborgs universitet 2019.

Enligt Hyllert är det svårt att säga hur många som lämnat branschen eftersom SJF:s undersökningar endast riktar sig till de som är journalister i dagsläget, och alltså inte de som lämnat yrket.

Kulturnyheterna har sökt Linus Bylund (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.