Hårresande satir manar till skratt

Uppdaterad
Publicerad

När den antirasistiska manifestationen i Kärrtorp utanför Stockholm blev attackerad för snart ett år sedan föddes idén till den föreställning som nu visas på Turteatern. Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius var på helgens premiär.

”Sånger från Norden” är en politisk kabaret – vad tycker du att det blir för slags föreställning?

– Turteatern väljer att konstnärligt och med humor bemöta de här brunfärgade tilltagen som de själva också har mött. För det var i detta förortscentrum Kärrtorp som en fredlig demonstration angreps av nynazister för snart ett år sedan. Det var Turteaterns egen dörr som strax efter det blev insparkad lite senare. De bemöter detta genom att själva iklä sig den ariska kostymen med svarta kängor, blonda kalufser och blåfärgade kontaktlinser.

Den här föreställningen bygger ju på verkligheten, tidningsartiklar, debatten som följde – hur funkar det det?

– Jo, det är ett kollage; Järnrörsskandalen, vi får höra delar av Anders Behring Breiviks manifest och slagord från Skånepartiet. Jag tycker att utan att väja från allvaret så tar man sig an det här med nån slags satiskist halloweengrin. Och det gör det bra. Det är en stark ensemble och att de är så många tillför verkligen något. Mycket är så hårresande att det faktiskt inte går annat än att skratta.

En satir om över rasismen – men vem vänder man sig till egentligen tror du? Är det bara för de redan frälsta?

– Ja, i nån mån är det väl alltid så, men samtidigt driver Poletti detta så till sin spets varje nazist borde bli mållös. Det här är ett utmärkt exempel på att konst och intellektuell kapacitet kan vara effektiva vapen mot människofientliga krafter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer