Foto: TT/Boris Roessler

Harry Potter-hype hotar ugglor

Publicerad

Harry Potter-filmernas popularitet har gjort att efterfrågan på ugglor ökat i Indonesien. Nu varnar forskare för att ovanliga ugglesorter kan vara hotade.

När den första Harry Potter-filmen kom ut 2001 såldes bara ett par hundra fåglar på indonesiens fågelmarknader. Under förra året var motsvarande siffror istället 13 000. Dessutom har en sorts uggla som tidigare kallades för ”spökfågel” bytt namn till ”Harry Potter-fågel”.

Kan inte skylla allt på Harry Potter

Det är forskare vid Oxford som ligger bakom studien ”Harry Potter-effekten: Ökningen av handel med ugglor som husdjur i Java, Bali och Indonesien”. Forskarna konstaterar dock att man inte kan skylla hela försäljningsökningen på Harry Potter och hans skapare – man tror också att en del av förklaringen beror på det ökade användandet av sociala medier, där uggleägare delar med sig av tips på var man kan köpa djuren.

Författaren JK Rowling har tidigare uttalat sig om frågan: ”Om någon har påverkats av mina böcker till att tro att en uggla är lyckligast i en liten bur i ett hus, vill jag säga så kraftfullt som möjligt, du har fel”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.