Intim middag på Harry Scheins kontor

Uppdaterad
Publicerad

I Harry Scheins gamla kontor på Filmhuset i Stockholm spelas just nu en föreställning om den kände kulturprofilen.

Stockholms Dramatiska högskola har satt upp pjäsen ”Den offentliga männsikan” om Filminstitutets grundare. Publiken på endast sex personer tar plats i hans nästintill intakta gamla kontor, med utsikt över Gärdet. Där får de äta en middag med Schein, spelad av Eli Ingvarsson, när han berättar om sig själv.

”Syn på manlighet”

Föreställningen handlar om skillnaden mellan hans privata och offentliga person.

– Vi ville undersöka en manlighet som bara mäter sitt människovärde i yttre prestationer och inte i nära relationer till andra människor. Det har Schein skrivit väldigt mycket om i sina självbiografiska böcker, den här diskrepansen mellan hans privata och offentliga jag, säger regissören Erik Gavelin.

Rekvisita av stor vikt

Harry Schein (1924-2006) var filmreformens fader, smakdomare i tv-sofforna och en hängiven socialdemokrat. En slags dandyfigur i ett grått Folkhemssverige. Rekvisitan i pjäsen är viktig. Whiskeymärket han drack finns i det gamla originalbarskåpet och samma cigaretter som han rökte ligger på bordet.

Skådespelaren Eli Ingvarsson sminkas i en och en halv timme innan han sätter sig i Scheins svarta fåtölj.

– Även om jag inte håller med honom om allt så har jag kommit mycket närmare Harry Schein. Jag fascineras av honom väldigt mycket, säger Eli Ingvarsson.

Intimt möte

För regissören Erik Gavelin var det viktigt att pjäsen utspelas just i Harry Scheins kontor.

– Vi ville väldigt gärna vara i det här rummet. Att vara i hans kontor 1978, när han är på väg att lämna det. Vi delar det här intima mötet honom. Vi kommer väldigt nära både hans smärta men också hans charm, säger regissören Erik Gavelin.

Reporter i inslaget/foto/klippning: Oskar Anesten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer