Foto: Fredrik Sanberg/TT

SVT-journalister går ned i tid på grund av stress

Publicerad

23 procent av lokaljournalisterna på SVT har gått ned i arbetstid på grund av stress, enligt en undersökning som genomförts av journalistklubben vid företaget.

Journalistklubben vid SVT genomförde innan sommaren en undersökning bland medlemmarna på de lokala redaktionerna för att utröna om journalisterna valt att gå ner i arbetstid på grund av en hög arbetsbelastning, enligt journalistklubbens nyhetssajt.

Av 126 personer som svarade på enkäten sa 61 procent att arbetsbelastningen var för hög.

39 procent ansåg att arbetsbelastningen var lagom eller låg, medan 23 procent sa att de valt att gå ner i arbetstid som en följd av stressen på jobbet. Hälften av de tillfrågade uppgav att de till och med funderat på att byta jobb.

Journalistklubben: ”Oroande”

Enligt Hanna Nyberg, ordförande för journalistklubben vid SVT, är resultatet oroande.

– Sedan den stora omorganisationen då regionala nyheter blev lokala har journalistklubben gjort två enkäter som hundratals medlemmar svarat på men företaget har fortfarande inte undersökt arbetsmiljön i stort. Det är dags nu, säger hon till journalistklubbens nyhetssajt.

SVT: ”Viktigt med tät dialog”

Christina Ågren, programchef för de lokala nyheterna på SVT, säger till journalistklubben att det utifrån enkäten inte går att utläsa att det finns strukturella orsaker till det som journalistklubben beskriver som en utbredd känsla av otillräcklighet bland reportrarna på de lokala redaktionerna.

– Det är otroligt viktigt att det finns en tät och bra dialog mellan medarbetare och chef som kan fånga orsaker, och där man kan komma överens om vad som behövs för att förbättra situationen. Samtidigt genomför vi redaktionella projekt som bidrar till att tydliggöra förväntningar, till exempel textsprånget och varumärkesprojektet. Utöver det planerar vi bland annat redaktörsutbildningar för att stötta redaktörerna i arbetsledning och prioritering, säger hon till journalistklubbens nyhetssajt.

I en tidigare version av artikeln stod det att Christina Ågren menade att det inte rörde sig om strukturella problem utan att det handlade om enskilda individers förmåga att anpassa sig till de förändringar som sker på lokala nyheter. Det är en formulering som Christina Ågren inte känner igen sig i och texten har nu ändrats. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play