Harvey Weinstein åtalas för övergrepp på ytterligare en kvinna Foto: Steven Hirsch/AP/TT

Harvey Weinstein fri mot borgen

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot Harvey Weinstein fortsatte under måndagen. Den före detta filmmogulen står sedan tidigare åtalad för sexuella övergrepp mot två kvinnor, och under måndagen påbörjades åtalet för ett tredje fall som ska ha inträffat 2006. Weinstein nekar till samtliga anklagelser mot honom och släpptes åter mot borgen.

Den 25 maj greps Weinstein i New York, anklagad för övergrepp och våldtäkt av två kvinnor, och förra veckan lades ytterligare anklagelser till – denna gång för övergrepp och våldtäkt av en tredje kvinna.

Efter att ha framträtt i rätten slog domaren i högsta delstats-domstolen i New York fast att Weinstein ska vara fortsatt fri mot borgen. Åklagare har tidigare yrkat att Weinstein bör sättas i husarrest.

Den 25 maj begärdes Weinstein häktad misstänkt för de båda första fallen, men betalade en miljon dollar (ca 8,7 miljoner kronor) i borgen och har sedan dess varit försatt på fri fot.

Weinstein har hela tiden, och även under måndagen i rätten, nekat till alla anklagelser emot honom.

Nyhetsbyrån AP skriver att Harvey Weinstein fördes in i rättssalen i handbojor, men lämnade salen utan.

”Allvarligt”

Åklagaren Cyrus Vance beskriver de nya anklagelserna som ”mycket allvarliga” och har tidigare sagt att han kommer att yrka på fängelse på upp till 25 år.

Under måndagseftermiddagen, svensk tid, ställde sig Weinstein inför rätten för att ta ställning till de nya anklagelserna.

– Mr Weinstein vidhåller att alla dessa anklagelser är falska och att han förväntar sig att bli frikänd, sade Weinsteins advokat Ben Brafman till nyhetsbyrån AP tidigare under dagen.

Startskottet för #metoo

Den inflytelserika filmproducenten Harvey Weinstein har arbetat med filmer som Pulp Fiction, Shakespeare in love och Gangs of New York. Hösten 2017 anklagades han för övergrepp och sexuella trakasserier av fler än 75 kvinnor, en skandal som blev startskottet för metoo-rörelsen i höstas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet