Häxan som politiskt verktyg

Publicerad
Häxor har funnits i vår idévärld i tusentals år men idag är det hetare än någonsin att kalla sig för häxa. Det handlar inte om några gamla trollpackor, den moderna häxan är både trendig och politisk.

Elisabeth Krohn är grundare av tidningen Sabat, magasinet för den moderna och trendmedvetna häxan. Under hashtags som ”WitchesofInstagram” delar en ny generation av häxor med sig av sina magiska liv och häxcommunityt växer för varje dag som går.  

Men vad gör då en häxa egentligen? 

– Det är väldigt individualistiskt och anti-institutionellt. Man gör det till vad man vill. Jag använder tarotkort, kristaller och blommor. Man kan offra och bygga altare. Man använder materiella ting för att manifestera ett slags magi eller en vilja, säger Elisabeth Krohn, chefredaktör Sabat magazine.  

 Häxan kan också fylla ett politiskt behov. 

– Häxan är en position, inte en biologisk kropp. Det är en figur som uppstod av politisk nödvändighet. Kvinnor och minoriteter måste få säga: ”Jag vill definiera min egen roll. Om jag ska definiera den som en form av motstånd mot makten så väljer jag häxan som figur”,  säger författaren Olga Ravn och tillägger: 

– Hon är en smula våldsam och farlig. Hon är inte intresserad av att man ska må bra. 

Rötter i 60-talet

Det verkar som att det våras för häxan som politiskt verktyg. För ett par veckor sedan skapade artisten Lana Del Rey rubriker när hon uppmanade folk till att ansluta till en världsomspännande häxritual för att förbanna USA:s president Donald Trump.

Den politiska häxan kan spåras tillbaka till W.I.T.C.H., women's international terrorist conspiracy from hell. Det var en feministisk rörelse som under Halloween 1968 marscherade genom New Yorks finansdistrikt och kastade förbannelser över Wallstreet. Dagen efter backade Dow Jones kraftigt.  

”Måste söka efter magi”

W.I.T.C.H. upplöstes så småningom men i år dök det upp ett konto på Instagram som använder samma namn som den ursprungliga gruppen. De uppmanar folk till att arrangera egna, anonyma, häxcirklar.  

– Det beror nog på att man ser rätt mörkt på världen. Det känns som på medeltiden. Man börjar kanske tro på saker i skuggorna, använda dem och så finns de. Vi måste söka efter magi, mytologi och sånt för att bekämpa det här, säger Elisabeth Krohn: 

– Vi måste hitta en annan väg, ett annat paradigm, för det gamla fungerar inte.  

Mer om den moderna häxan i Kobra i SVT1 22:00. Bland annat träffar de metallbandet Rockbitch som de senaste femton åren levt ihop i ett polyamoröst häxkollektiv.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer