Foto: Henrik Montgomery/TT

Hedersguldbagge till Yvonne Lombard

Uppdaterad
Publicerad

Den 89-åriga skådespelaren Yvonne Lombard tilldelas årets hedersguldbagge. Hon slog igenom på 1950-talet har sedan dess medverkat i över 160 filmer och pjäser.
– Jag är så glad, så glad för nu har jag också fått en bagge och nu hör jag också till gänget, sade Yvonne Lombard i sitt tacktal.

Yvonne Lombard möttes av en stående publik när hon intog scenen på Guldbaggegalan för att ta emot sitt pris, hedersguldbaggen.

”Jag blev helt paff”

– När telefonen ringde och de sade att jag skulle få en guldbagge så blev jag så paff. Jag sade: Varför då? Jag har ju inte filmat på hundra år, jag har ju bara spelat teater. Och då sade personen i telefonen: Men du gjorde ju rätt mycket filmer på din tid. Och du gjorde människor glada och det är också viktigt, så därför får du en bagge, sade Yvonne Lombard i sitt tacktal.

Yvonne Lombard inledde sin skådespelarkarriär på Dramatens elevskola 1948, och redan 1949 medverkade hon i En handelsresandes död på Dramaten. Efter fler år på nationalscenen blev hon 1960 del av den fasta ensemblen på Stockholms stadsteater.

Har medverkat i över 80 film- och tv-produktioner.

Sin filmkarriär inledde hon 1950 med en biroll i Hasse Ekmans Hjärter knekt. Hon har sedan dess medverkat i över 80 film- och tv-produktioner, som Äppelkriget, Göta Kanal och Snoken.

Hon är för närvarande aktuell med pjäsen Och så levde de lyckliga på Stockholms stadsteater, tillsammans med Meta Velander. Duon har spelat flera pjäser tillsammans, den första var Sagoprinsen 1962.

– Och jag är så glad, så glad för att nu har jag också fått en bagge och nu hör jag till gänget, avslutade Yvonne Lombard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer