Heidenstam utsattes för smutskastning

Publicerad

Verner von Heidenstams kopplingar till nazismen är omdiskuterade och omstridda sedan många år tillbaka och nu kan de revideras helt. Enligt forskaren Martin Kylhammar var nationalskalden offer för en av Nazitysklands infiltratörer.

I år är det 100 år sen Verner von Heidenstam fick Nobelpriset i litteratur. Han fick det utan ceremonier vid ett vanligt torsdagsmöte på Svenska Akademien eftersom det var mitt under brinnande första världskrig.

Babels Ann Victorin har tittat närmare på Verner von Heidenstams minne – och hamnade i en spionhistoria som reviderar Heidenstams minne.

I Köpenhamn har litteraturforskaren Martin Kylhammar gjort revolutionerande fynd i sin forskning om Verner von Heidenstam. I en låda på en vind hos ättlingar till Kate Bang, Heidenstams livskamrat i 20 år, fann Kylhammar unik förstahandsinformation om Nobelpristagaren.

Fann okänd dagbok

— Där låg det något som ingen visste fanns, nämligen att Kate Bang hade skrivit dagbog. Dag för dag under henne och Heidenstams förhållande.

Verner von Heidenstam var en celebritet på sin tid. Hans böcker fanns i alla bokhyllor och än i dag kan många citera: ”Sverige, Sverige fosterland vår längtans bygd, vårt hem på jorden ...”

Utsattes för smutskastning

Men Heidenstams eftermäle är fläckat av felaktiga anklagelser om nationalism och tyskvänlighet under andra världskriget.

Det visar sig att Heidenstam utsattes för smutskastning – av en tysk spion under kriget som framställde den svenske skalden som nazistvänlig.

— Heidenstam hara bara gjort ett enda offentligt agerande gällande Tyskland och nazismen. Det gjorde han så tidigt som 1933 då han är med och skriver på ett upprop som riktar sig mot den nya Hitlerregimen och dess förföljelse av judar, säger Martin Kylhammar. 

Utsatt för hemlig agent

Och det fanns alltså en person som aktivt arbetade för att förvränga bilden av författare i 30-talets Sverige, tysken Paul Grassman.

— Han fungerar för nordiska författare lite som en litterär agent. Han är väldigt viktig för att han öppnar marknaden till Tyskland. Men vad ingen av författarna vet är att Grassman inte bara är litterär agent utan också hemlig agent på Goebbels hemliga uppdrag att infiltrera svenskt och nordiskt kulturliv. Att smickra författare och få dem att säga något positivt om Tyskland eller hota dem. Den är han som gör intervjun med Heidenstam, säger litteraturforskaren.

Goebbels agent greps

I intervjun lägger Grassman ord i den då demente Heidenstams mun, positiva ord om tysk politik.

— Att Heidenstam skulle sympatisera med nazismen är faktoid.

Till slut blir Goebbels agent gripen.

— Han blir känd av känd av motsvarande Säpo, som kommer honom på spåren efter krigsutbrottet. Men han grips inte förrän vid krigsslutet då han förs ned till Norra Tyskland och är med i de stora rättegångarna mot naziförbrytarna. Han döms till fängelse.

Martin Kylhammar ger under nästa år ut en bok som bygger på det de nya fynden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer