Foto: Fredrik Sandberg/TT & S. Hedberg/Boverket

Helena Bjarnegård blir Sveriges första riksarkitekt

Publicerad

Sveriges första ordinarie riksarkitekt har nu anställts av myndigheten Boverket. Det blir Helena Bjarnegård, med en bakgrund som landsskapsarkitekt, som kommer ta sig an uppdraget stötta landets kommuner i arbetet med arkitektur och gestaltning.

Tidigare i år gav riksdagen gav Boverket i uppdrag att ansvara för samordningen av arbetet med arkitekturpolitiska målen i landet. Som en del i detta inrättades den nya tjänsten som riksarkitekt, en roll som bland annat kommer utgöra ett stöd till kommunerna i frågor om såväl arkitektur som gestaltning.

Helena Bjarnegård kommer närmast tjänsten som stadsträdgårdsmästare i Göteborg. I ett pressmeddelande säger hon att hon ser sin nya befattning som en spännande utmaning.

– Att få möjlighet att arbeta med genomförandet av de arkitekturpolitiska målen är en stor och spännande utmaning och jag är mycket tacksam och glad över att ha fått detta förtroende, säger hon och fortsätter:

– Jag tror på arkitekturens, formens och designens kraft att bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle och känner mig djupt engagerad i dessa frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer