Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helena von Zweigbergk om kvinnolivets ”bullshitteri”

Helena von Zweigbergk skriver om kvinnolivets ”bullshitteri”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och journalisten Helena von Zweigbergk har i sin nya bok Mitt liv som dront skrivit fram en självbiografisk och själslig inventering. Nu berättar hon om sin svårighet att vara ärlig i kärleksrelationer efter att ha fastnat i “kvinnolivets bullshitteri”.

Dronten var en flygoförmögen fågel, utdöd sedan trehundra år tillbaka. Anledningen till att den försvann var delvis för att den saknade förmåga att skydda sig själv. Det är i den egenskapen som Helena von Zweigbergk känner en stark identifikation: att i grunden vara maktlös.

I Mitt liv som dront vill författaren ta reda på vad känslan av maktlöshet grundar sig i och varför hennes liv blivit som det blivit. I en intervju med Jessika Gedin i litteraturprogrammet Babel sätter von Zweigbergk ord på skillnaden hon upplever mellan vänskapsrelationer och kärleksförhållanden.

– På något sätt upplever jag vänskapen som att vi sitter backstage, där kan man tillåta sig själv att vara sann. Sen träder man in i familjelivet eller förhållandelivet och då är det andra regler som gäller. Jag har haft svårt i kärleksrelationer att ha den typen av ärlighet, säger Helena von Zweigbergk.

Kvinnolivets “bullshitteri”

Författaren menar att orsaken till att ärligheten sviktat i hennes förhållanden handlar om strukturer och förväntningar på hur en kvinna ska vara.

– Hela det här kvinnolivets “bullshitteri” eller vad man ska säga. Man ska inte växa upp i en människa som har tydliga drömmar eller som tar plats. Det finns så många föreställningar om vad en kvinna ska vara som hänger ihop med det här drontskapet, säger författaren.

Se hela intervjun i Babel, söndag 20.00 i SVT 2 eller i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer