Hemliga kontrakten avslöjar kraven på dokusåpadeltagarna

Uppdaterad
Publicerad

Dokusåpadeltagarna hotas med dryga böter om de avslöjar något om programmet. SVT har tagit del av hemliga kontrakt från svenska dokusåpor – som kritiseras av jurister.

– Det är skrivet så att den ena parten ska bli nervös och rädd, säger arbetsrättsjuristen Jens Tillqvist.

Tidigare deltagare vittnar om upprepade sexuella ofredanden och trakasserier i svenska dokusåpor. Produktionerna bakom program som Paradise hotel och Big brother kritiseras för att inte ta problematiken på allvar.

Samtidigt vågar flera tidigare deltagare som vi har varit i kontakt med inte tala öppet om sina upplevelser. Anledningen: de hemliga kontrakten.

SVT Nyheter granskar

Riskerar dryga böter

SVT har tagit del av avtal från tidigare säsonger av olika dokusåpor och låtit två jurister titta på dem. Genomgående är att deltagarna inte får avslöja något om sin medverkan eller om själva kontraktet. Men sekretesskraven sträcker sig ofta längre än så, vilket inte är tillåtet och inte skulle klara en rättslig prövning enligt juristerna.

I ett av avtalen står bland annat att medverkanden inte får dela med sig av information som kan skada producentens eller beställarens verksamhet eller integritet, samt att detta gäller ”utan begränsningar i tiden”.

– Den omfattar i princip allting och inskränker den ena partens möjligheter att påtala missförhållanden. Så får en sekretessklausul inte användas, säger Jens Tillqvist, advokat specialiserad på arbetsrätt.

I videon kan du se hur Jens Tillqvist reagerar när han får läsa ett av avtalen.

Paradise hotel-deltagare har tidigare hotats med skadestånd på över 100 000 kronor per överträdelse om de bryter mot sekretessen.

Dag Wetterberg, advokat specialiserad inom medierätt och yttrandefrihet, tror inte att tv-bolagen skulle få igenom sina skadeståndskrav.

– Det är en skrämseltaktik tror jag. Jag har svårt att se att ett produktionsbolag skulle kunna driva den processen och vinna, säger han.

– Produktionsbolaget har kopierat en sekretessklausul som är vanlig i affärslivet och klistrat in den i ett helt annat avtalsförhållande som gäller ett stort bolag och en enskild individ. Det passar inte ihop.

Ska ändra rutinerna

Matilda Snöwall, vd på produktionsbolaget Mastiff som står bakom Paradise hotel, skriver i ett mejl till SVT att syftet med sekretessklausulen är att hålla tävlingens utgång hemlig och att vitesbeloppet nu har sänkts.

”Vi kommer lägga mer tid på att tillsammans med deltagarna gå igenom avtalen, vad det har för juridisk betydelse och vad det syftar till, allt för att deltagarna ska känna sig trygga när de kliver in i programmet”, skriver hon.

Får inte ha sambo

Kontrakten som vi har tagit del av är flera sidor långa och innehåller en rad förhållningsregler och krav för deltagarna.

Exempelvis hur de ska hantera sina sociala medier före, under och efter programmet. Att de måste garantera att de inte är gifta, förlovade, har sambo eller barn som inte är kända för produktionen.

De måste även intyga att de inte har diagnostiserats med, eller fått behandling för, någon fysisk eller psykisk åkomma.

– Juridiskt kanske det går att skriva så, men det känns inte etiskt rätt. Det pressar ju eventuellt fram väldigt känslig information. Jag tycker att det är direkt olämpligt, säger Dag Wetterberg.

Vet du mer? Tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet