Foto: Nöjesguiden

”Hen ska in i Svenska Akademiens Ordlista”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag kommer Nöjesguidens nya, könsneutrala nummer. Att ersätta ”han” och ”hon” med ordet ”hen” är redaktionens sätt att visa var de står i genusdebatten.

– Det här är ett statement. Vi vill ge oss in i debatten och visa att vår redaktion är för ordet. Vi vill att 'hen' ska in i Svenska Akademiens Ordlista, säger Margret Atladottir.

Hen är chefredaktör för gratistidningen Nöjesguiden, som har bytt ut alla könsbestämda pronomina mot det neutrala ”hen” i det nya numret – med undantag för när ”han” eller ”hon” uttalas i citat.

Debatten kring hen

Vill se ”hen” i ordboken

Enligt Atladottir var hela redaktionen positiv till idén:

– Vi är en bred, kommersiell tidning om populärkultur, och det är i stort sett aldrig viktigt vilket kön personerna vi skriver om har. Om det är viktigt, så framgår det ändå. Vi ville visa det, och med vår tidning får vi stort genomslag.

När chefredaktören läste igenom artiklarna i det nya numret, kom hen dock på sig själv med att ibland fastna och fråga sig vilket kön personen i artikeln har. Då kände hen att redaktionen har lyckats.

– Texterna fick mig att ifrågasätta mina egna tankemönster och haja till: Varför vill jag veta om det är en kvinna eller man? Och det är en fråga vi vill väcka. Det behövs att en redaktion testar och flexar musklerna. Och någon måste ju vara först, säger Atladottir.

”En engångsgrej”

Men Nöjesguiden har inte förändrat sitt skriftspråk för alltid. I numret efter detta blir det inga obligatoriska ”hen”:

– Nej, det här är en engångsgrej. Om man vill får man använda ”hen”, men vi tycker inte att man ska ta bort ”hon” och ”han”. Vi vill bara att ”hen” ska finnas, som ett tredje alternativ för personer som inte identifierar sig som man eller kvinna. Vi vill visa dem respekt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten kring hen

Mer i ämnet