19 år efter genombrottet släpper Henok Achido sitt första album på svenska. Foto: Ollie Nordh/Year0001

Henok Achido om hyllade debutalbumet: Jag har varit på väg hit i 19 år

Uppdaterad
Publicerad

Det nya albumet Bror utan sol hyllas av kritikerna, och för tredje gången på 19 år kallas den skånska rapparen Henok Achido för svensk hiphops framtid. Kulturnyheterna träffade den 37-årige artisten för ett samtal om hans debutalbum på svenska och varför han gång på gång vänt i dörren till det stora genombrottet.

Henok Achido är unik inom svensk hiphop: För tredje gången i den snart 20 år långa karriären står han mitt i det stora genombrottet. Första gången var 2001, andra gången var 2010, och när vi nu skriver 2019 kallas hans debutalbum på svenska – Bror utan sol (bland rök och stearin) – för ”årets mest respektingivande verk”.

Och varje gång musiksveriges strålkastare har riktats mot Kristianstad-rapparen hittills har han, istället för att omfamna framgången, klivit åt sidan in i en långvarig tystnad. Achido är trots framgångarna ”helt jävla okänd”, ett svidande omdöme som citeras på Lady & Lufsen, första spåret på hans nya album.

Men den här gången ska allt bli annorlunda: Henok Achido har hittat hem. Han beskriver Bror utan sol som sin egen gospel, en djupt personlig livsteckning som tagit 20 år att nå fram till.

– Jag har fattat att det har legat ett album inom mig som måste göras, men på rätt sätt. När jag kollar tillbaka på allt jag gjort är det på väg hit, jag visste det bara inte då, säger Henok Achido.

Flydde från genombrottet

På albumets 12 spår ryms uppväxten i Kristianstad, spruckna relationer och på albumets kanske mest känslomässiga spår – Pappas tårar – också en uppgörelse med en frånvarande förälder. Det är enligt Nöjesguidens kritiker Levi Hielle Bergström ett album som är ”omöjligt att ta sig igenom oberörd”. Det personliga inriktningen är resultatet av en mångårig uppgörelse med sig själv, enligt Henok Achido.

– Det handlar om att vara överens med sig själv, på gott eller ont. Om att komma till en plats av acceptans, det känns lyxigt att acceptera sig själv till slut.

Så har det inte alltid varit. När Henok pratar om sina tidigare album låter de ibland mer som trauman än som kritikerrosade framgångar. Som det första genombrottet, 2001, när han gästade Fattarus monsterhit Mina hundar. Låten blev en sensation, och hiphopvärldens ögon riktades mot den dittills helt okända 17-åringen och hans explosiva, avslutande vers.

– Den blev den största låten det året, över en natt visste alla vem jag var. Men jag var ju ett barn, ung och ömtålig, visste inget om hur saker funkade, säger Henok Achido.

– Det blev en chock, en skitkonstig grej att hamna i.

Framgångens baksida

När alla väntade på en uppföljning till Mina hundar-succén drog sig Henok Achido tillbaka från musikbranschen, och det skulle dröja åtta år innan hans första comeback. På albumet Almaz charming child 2009 rappar Achido på engelska, och singlarna High on life, Pusher och Fly fresh når snabbt framgång. Musikskribenterna utropar 2009 till Henok Achidos år, men istället blev det tyst. Igen.

– Jag var i en ålder där jag ville att så mycket skulle hända. När det inte hände direkt blev jag väldigt besviken. Jag blev bitter, säger rapparen, som bröt med skivbolaget och åter igen la karriären på hyllan.

Du är ganska ovanlig som artist, eftersom du har slagit igenom tre gånger. Varför vänder du i dörren?

– Någonstans har jag alltid varit rädd för framgång, för jag vet inte vad det innebär. Baksidan kan skrämma mig, jag bygger upp det i huvudet: Att man riskerar vänner och familj, jag vill inte ha det så.

Oron som du känt tidigare, är den fortfarande med dig?

– Nä, ibland kan den dyka upp men det är bara hjärnspöken nu. Jag är tryggare idag, ibland måste man komma till en jättemörk plats för att se det och sen vända det.  

Vad fick dig att fortsätta försöka, i 19 år?

– Jag visste inte att jag letade efter något, men det gjorde jag. De här åren som har gått, det är lätt att ha ångest över dem. Och det har jag haft.

– Men när jag gjorde det här albumet kunde jag inte ha ångest längre. För det visar att jag gjorde helt rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.