Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tali da Silva om vad en dj egentligen är och gör. Foto: Niklas Lindman/SVT

”Hisnande okunskap hos Konstnärsnämnden om dj-yrket”

Publicerad
ANALYS ·

Mikrofon och scratchande i all ära – men det är knappast så majoriteten av dagens dj:s jobbar. Det är dags att Konstnärnämnden skaffar sig en korrekt uppfattning om yrkeskategorierna de fördelar stöd till, skriver Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva.

Tali da Silva

Kulturjournalist

”De som lägger något eget konstnärligt i sitt verk. Sin röst eller att man scratchar eller vad det nu heter. Då är du konstnär. Om du bara spelar andras musik men du ger inget konstnärligt till verket, de blir ofta bortprioriterade”.

Är det den killgissande äldre släktingen som talar, hen som på varje släktsammankomst ska tycka till om sånt hen inte vet något om? Nej, tyvärr. Det är Konstnärsnämnden, alltså en av Sveriges viktigaste konstnärliga myndigheter, som uttalat sig. Mikrofon och scratchande i all ära – men det är knappast så majoriteten av dagens dj:s jobbar.

I ett öppet brev vittnar en rad dj:s om hur de systematiskt bortprioriteras och är överrepresenterade bland dem som blivit utan Konstnärsnämndens krisstöd under coronapandemin. Många ska ha fått avslag för att de inte redovisat egna musikverk eller produktioner, fast det rent officiellt inte ingår i kriterierna.

Men värst av allt är att dj-yrket överhuvudtaget inte verkar existera i Konstnärsnämndens världsbild, sett till ansökningsblanketterna. I dessa går det att identifiera sig som komponist, musiker, musiker/komponist eller musikproducent/dirigent. När det gäller instrument finns det över 30 olika kategorier men controller, vinylspelare, CD-spelare eller mixerbord är inte ett av dem, enligt det öppna brevet.

Det väcker sorg och medlidande att tänka på att Konstnärsnämnden av allt att döma aldrig verkar ha fått uppleva en riktigt bra dj. Att vi inte ska dela ut kulturstöd till bartenderns sköna polare som trycker play på en spellista och sen dricker gratis öl i baren resten av kvällen – så långt är vi överens. Men det är ingen dj. En dj är någon som förhöjer redan inspelad musik till en musikalisk upplevelse på en helt annan nivå.

En dj är någon som förstår och behärskar mixerbordet som instrument. Någon som vet hur man skapar hypnotiserande ekon och loopar, kan hålla ut på ett crescendo till precis rätt tillfälle, mixa precis rätt låtar med varandra utan att de som dansar ska behöva märka att det närmar sig morgon. Det är någon som kan göra musiken till mer än musik: till en estetisk odyssé minst lika stark, känslosam, överraskande och nyskapande som en ”vanlig” konsert.

Att detta är något konstnärligt är ett faktum – inte något som den oinsatte tjänstemannen ska tycka till och gissa om. Det är dags att Konstnärnämnden skaffar sig en korrekt uppfattning om yrkeskategorierna de fördelar stöd till och slutar diskriminera dj:s på felaktiga och osakliga grunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.