Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny AI-tjänst tillåter användaren att chatta med historiska personer, bland annat August Strindberg. Se historikern Björn Lundberg om varför det kan vara problematiskt. Foto: TT, SVT

Historiker kritiserar ny AI-app: ”Var väldigt försiktig”

Uppdaterad
Publicerad

En ny app gör det möjligt att chatta med historiska figurer som August Strindberg, Astrid Lindgren och Adolf Hitler. Nu varnar historiker för AI-teknikens tillförlitlighet.

– Viktigt att hålla isär fiktion och verklighet, säger historikern Björn Lundberg till Kulturnyheterna.

Historiker har enligt Daily mail surnat till i sociala medier på den nya appen ”Historical figures chat” som gör det möjligt för användare att chatta med historiska personer. Svaren tas fram med AI-teknik baserad på en stor mängd data.

Björn Lundberg, historiker vid Lunds universitetet, ser en risk i att människor inte förstår att tekniken är underhållning, inte fakta.

– Det är en underhållande illusion. Men det är viktigt att hålla isär fiktion och verklighet, säger han.

Nazi-toppar nekar antisemitism

Genom åren har historiska filmer och romaner väckt liknande reaktioner hos historiker. Lundberg menar dock att attityden börjar ändras inom yrkeskåren.

– Generellt finns det idag en större acceptans att det här är en del av vår kultur. Att vi använder historien helt enkelt. Men så finns det ju personer som är kontroversiella, säger Björn Lundberg och nämner bland annat Karl XII och Hitler.

Just nazismen har i fallet ”Historical figures chat” skapat reaktioner. Flera amerikanska medier rapporterar att när användare chattar med exempelvis nazi-toppar som Goebbels och Himmler förnekar de att de är antisemiter.

När Kulturnyheterna testar appen så varnas användaren i chatten för att svaren ”kanske inte är historiskt korrekt” – Samtidigt som Olof Palme spekulerar i om andra regeringar var involverade i mordet på honom, medan Greta Garbo slår fast att John Gilbert var hennes livskärlek och August Strindberg bekräftar att han tappade kontrollen över sin ilska och attackerade Verner von Heidenstam.

Inte lämplig undervisningsteknik

Enligt NBC uppger den 25-åriga ingenjören bakom appen att målet är att appen ska användas som undervisningsverktyg. Björn Lundberg är dock skeptisk till att den här typen av AI-teknik kommer att leta sig in i undervisningen inom en snar framtid.

– Jag skulle vara väldigt försiktig att använda det här i nuläget. Det är bättre att gå till källorna då, säger han och tillägger att AI troligtvis kommer att användas framöver på diverse sätt för att ”levandegöra historien”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.