Foto: Jessica Gow/TT

Hitler-hyllningar inte brott

Uppdaterad
Publicerad

Nazistiska sajten Nordfront publicerade hakkors och hyllningar till Hitler. Det är inte hets mot folkgrupp menar Justitiekanslern. Men juristen Benjamin O J Boman är kritisk.

Eftersom sajten Nordfront har en ansvarig utgivare, skyddas anmälda texter och bilder med Hitler-hyllningar och hakkors, av yttrandefrihetsgrundlagen. Det beslutade JK i dag, skriver Kulturnytt.

Men JK skriver också att det hade handlat om hets mot folkgrupp om materialet hade varit publicerat i ett annat medium som inte är grundlagskyddat.

Juristen Benjamin O J Boman är starkt kritisk till JK:s beslut och skriver i ett debattinlägg på Medievärlden att ”Uppenbart är att nazimedier med utgivningsbevis genom JK:s inställning har fått en gräddfil gentemot det nazivurmande ”fotfolket” som understundom höjer högerarmarna på gator och torg”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.