Den franska regeringen beskriver manuskriptet av De 120 dagarna i Sodom som ”det mest radikala och mest monumentala” av Marquis de Sades arbeten. Foto: TT

Hjälp sökes till Marquis de Sades manuskript

Uppdaterad
Publicerad

Den har kallats ”den mest orena berättelse som skrivits sedan världens begynnelse”. Nu söker den franska regeringen hjälp från företag för att kunna köpa in originalmanuskriptet till Marquis de Sades De 120 dagarna i Sodom.

Den franska regeringen vill att manuskriptet som är skrivet på en 12 meter lång rulle ska köpas in till landets nationalbibliotek, Bibliothèque nationale de France. Texten skrevs av Marquis de Sade 1785 och gömdes sedan i en vägg i Bastiljen där författaren satt inspärrad, enligt The Guardian.

Manuskriptet har under århundradena haft flera olika ägare och även blivit stulet. 2014 köptes det av en privat stiftelse. Den franska kulturministern beskrev det då som en nationalskatt och belade det med exportförbud. Nu ska det säljas på auktion och den franska regeringen erbjuder skattelättnader åt företag som är villiga att ge ett ekonomiskt bidrag till ett inköp.

Regeringen beskriver manuskriptet av De 120 dagarna i Sodom som det mest radikala och mest monumentala av Marquis de Sades arbeten. De framhåller bland annat det stora inflytande manuskriptet har haft på 1900-talets franska författare.

Manuskriptet publicerades första gången 1904.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer