Foto: Danielle Langert / SVT

Bostadsockupanter kräver offentliga ytor

Uppdaterad
Publicerad

Högdalens gamla skola i södra Stockholm är ockuperad i protest mot bostadsrätter. ”Mycket bra 70-talsanda” säger skådespelaren Sven Wollter. ”Olagligt ingen lösning”, menar fastighetsägarna.

En gammal skola i förorten Högdalen i södra Stockholm är under ockupation. Huset byggdes 1954 och har utöver skolverksamheten inhyst diverse myndigheter, eller varit tomt, genom åren.

Men under våren har huset utropats till Högdalen Folkets Hus av ”Högdalens vänner”. Diverse personer har flyttat in och bosatt sig illegalt i huset de senaste veckorna. Under onsdagen började polisen avhysa personerna i lokalerna.

Byggnaden såldes nykligen till företaget Veidekke, som planerar att bygga bostadsrätter på marken. Veidekke kallar området ”Teaterkvarteret”, och planerar 400 nya bostadsrätter i fastigheten.

Har väckt debatt

I tidningen Dagens Arena publicerades i dag en debattartikel där ”Högdalens vänner” kräver att köpet upphävs. Man menar att det skett på korrupta premisser, och argumentet om att närheten till Södermalm uppenbart inte riktar sig till de som redan bor i Högdalen.

Steven Cuzner är en av de som nu är på plats i det ockuperade huset.

– De har spärrat av området som om det rörde sig om ett bankrån. Folk får gå in några åt gången och hämta sina grejer som ligger kvar i huset, säger han.

Han menar att hela frågan i grunden handlar om stadsplanering.

– En gång i tiden placerades de här byggnaderna i centrum för att alla skulle kunna ta del av dem. Det är en vacker byggnad med så det är befängt att riva den också ur estetisk synpunkt. Förut byggdes vackra byggnader som alla kunde ta del av.

– I en stad har man behov av att få vara en del av arkitekturen, att få tillträde till gemensamma utrymmen utan att behöva köpa saker. Nu bara kränger man bara bort dem för att tjäna så mycket pengar som möjligt på varje kvadratmeter, säger Steven Cuzner.

”Fel väg att gå”

Den bilden delas inte alls av fastighetsägaren:

– Vi har stor respekt för att det finns olika åsikter vad gäller samhällsutveckling – och vi har förståelse för att, särskilt unga vuxna, har väldigt svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Men att ta till olagliga handlingar är inte lösningen på problemet,skriver Kristina Andreasson, kommunikationschef på Veidekke, i ett mejl till Kulturnyheterna.

Andreasson menar att eftersom flera av lägenheterna är ettor och tvåor ger det fler ungdomar möjlighet att bo i Högdalen, i en tid då det råder akut bostadsbrist i staden.

Sven Wollter bland supportrarna

En av de som däremot uttalat sitt stöd för aktionen är skådespelaren Sven Wollter.

– Jag stödjer ockupationen helhjärtat och sympatiserar helt med deras kulturella strävanden. Ibland måste man tillgripa civil olydnad när myndigheter kör över folket, säger han till Kulturnyheterna.

– Många skulle tycka det ligger en 70-talsstämning över det här, och det tycker jag är mycket bra. Den andan saknar jag idag. Jag är i och för sig en gammal stofil, så vad vet jag. Men jag tror att vi hamnat i läge där folk knyter näven i fickan och tänker att ”ingen lyssnar väl på mig”, säger Sven Wollter.

Polisen säger till SVT att man haft dialog med ockupanterna under tiden skolan varit ockuperad, och om de inte lämnar frivilligt kommer man gå in i lokalen och avvisa dem. Det pågår också en förundersökning om olaga intrång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.