Demonstranter utanför Amirani-bion i Tbilisi i Georgien, den 8 november, 2019. Foto: Vano Shlamov/AFP/TT

Höjd säkerhet inför uppmärksammad filmpremiär i Georgien

Publicerad

Polisen i Georgien har höjt säkerhetsnivån inför kvällens premiär av svensk-georgiska filmen And then we danced. Detta efter att nationalkonservativa och hbtq-fientliga grupper sagt att de vill stoppa visningen av filmen som handlar om ett homosexuell kärlek.

Filmen, som har premiär i Georgien under fredagen, kommer att visas på olika biografer i huvudstaden Tbilisi samt Batumi mellan den 8 och 10 november.

Inför premiären har bland annat den nationalkonservativa och hbtq-fientliga rörelsen Georgiernas marsch i ett uttalande kallat filmen för ”homosexuell propaganda” och uppmanat till protester vid biografer där filmen kommer att visas.

Enligt ett uttalande från Georgiens inrikesministerium ska biobesökarnas trygghet säkras under dagen. Bland annat ska fler poliser sättas in och säkerhetsnivån höjas vid olika biografer. Myndigheterna garanterar att allmänheten, samt yttrandefriheten, ska skyddas.

Sveriges Oscarsbidrag

Svensk-georgiske regissören Levan Akins film And then we danced har hyllats på filmfestivaler världen över sedan den hade premiär på filmfestivalen i Cannes i våras. Filmen utspelar sig på ett danskompani och handlar om dansaren Merab vars tillvaro vänds upp och ned av den karismatiske Iraki.

Tidigare i höst stod det klart att filmen också är Sveriges Oscarsbidrag inför galan nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.