Därför har trailern till Wild mountian thyme gjort folk så arga och hur bra likt låter skådisarna i The crown? Foto: SVT/Netflix

Hollywood-coachen om höstens dialektsnackisar

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har trailern till den kommande filmen Wild mountain thyme hånats för dåliga irländska dialekter och The Crowns Gillian Anderson har både hyllats och kritiserats för sin Margaret Thatcher-röst. Är den mittiprick eller nästan parodisk? Kulturnyheterna konsulterar en dialektcoach.

I mars befann sig Erik Singer sig i Australien. Inspelningen av Baz Luhrmans film Elvis skulle precis påbörjas när en av huvudrollsinnehavarna, Tom Hanks, insjuknade i corona och allt lades på is. Nu har inspelningarna precis återupptagits, men Erik Singer kunde inte åka tillbaka.

– De har två amerikanska skådespelare där, men de andra amerikanerna och britterna har ersatts av austrailska skådespelare för att det är så det måste göras nu, säger han.

Youtubefenomen

Filmbranschen i Hollywood går igenom ett av sina värsta stålbad i modern tid men jobbet som dialektcoach rullar ändå på.

– Jag har förberett skådespelare för en del animerade filmer och postproduktioner, men jag längtar tillbaka till inspelningsplatsen. Men de flesta delarna av mitt jobb fungerar bra via videolänk och stor del av mitt jobb innan skedde via länk också.

Erik Singer har tränat skådespelare i dialekter i bland annat Mulan, Terminator: Dark fate och Tales from the loop. I den sistnämnda tv-serien instruerade han skådespelarna i svensk brytning på engelska (Singers mamma är svensk, men han pratar inte svenska).

Han har dessutom blivit något av ett språknördigt Youtubefenomen med sina noggranna genomgångar av olika dialekter på film för Wired.

Kulturnyheterna intervjaude Erik Singer för att diskutera dialekterna i höstens två dialektsnackisar: Wild mountain thyme och The Crown. Se klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.