Spike Lee, Debra Winger och Francis Ford Coppola har undertecknad brevet. Foto: Jordan Strauss & Jason DeCrow & Andrew Medichini/TT

Hollywoodstjärnor fördömer våldsdåd mot filmkollektiv

Uppdaterad
Publicerad

Hollywoodstjärnor som Spike Lee, Debra Winger och John Malkovich visar sitt stöd för filmkollektivet Cinema America som utsatts för vad italienska medier beskriver som en högerextremistisk attack i samband med en filmvisning, det rapporterar The Guardian.

Det var när det italienska filmkollektivet Cinema America arrangerade en utomhusvisning av Paul Schraders film First Reformed i Rom som fyra personer attackerades och fick föras till sjukhus, rapporterar The Guardian. Enligt italienska medier ska minst en av de som misstänks för attacken ha kopplingar till Blocco Studentesco, det nyfascistiska partiet CasaPounds ungdomssektion.

I ett öppet brev som cirkulerat på Cinema Americas Facebook-sida vänder sig filmkollektivets grundare Valerio Carocci mot attacken.

”Vi vill uttrycka vårt stöd för de pojkar och flickor som attackerades i Rom, för Cinema America och till alla de unga som skapar dialog mellan konstvärlden och människor”, står det i brevet som också undertecknades av flera framstående Hollywoodstjärnor.

Skådespelarna Willem Dafoe, Debra Winger och Keanu Reeves och regissörerna Spike Lee, Francis Ford Coppola och Alfonso Cuarón är några av de som skrivit under brevet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.