Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill på besök i Gävle. Foto: TT

Kritiken mot Madeleine: ”Hon beter sig som Garbo”

Uppdaterad
Publicerad

När prinsessan besökte Gävle i måndags ville hon inte svara på mediernas frågor.
– Det är ovärdigt. Hon beter sig som Garbo, säger Leif Eriksson, kanalschefen på Radio Gävleborg.

I veckan har prinsessan Madeleine, hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, varit på besök i länet. Men hon vägrade att svara på journalisternas frågor, och det har retat upp Radio Gävleborgs kanalchef Leif Eriksson.

– Journalister och fotografer föses ihop i fållor och kan möjligen ropa någon fråga när prinsessan passerar. Men hon svarar inte, säger han.

Maddes beteende duger inte, tycker kanalchefen. Från alla prinsessans besök genom åren finns inte ett enda ljudklipp på radiostationen. Aldrig har prinsessan ställt upp i intervjuer eller ens svarat på frågor när hon varit på besök i sitt eget hertigdöme.

”Har ansvar att ställa upp”

– Hon missar chansen att få höras hos våra lyssnare och jag tycker att hon har ett ansvar och bör ställa upp. Hon betalas av oss skattebetalare, har makt och ett offentligt uppdrag, säger Leif Eriksson till SVT.

I dag skrev han ett öppet brev till hovet och har fått löfte om svar senare i veckan.

”Att vinka och le räcker inte och att se sig själv höjd över demokratin och öppenheten är obegriplig och unken. Jag vet naturligtvis inte hur prinsessan är uppfostrad men jag är övertygad om att hon nu som 33-åring och offentlig person hela sitt liv inser sin roll i monarkin och att hertiginneskapet faktiskt betyder något också i verkligheten”, skriver kanalchefen.

Utlovat transparens

Senast förra veckan gnisslade det i relationerna mellan hovet och medierna. SVT:s reporter Rolf Fredriksson bad prinsessan Viktoria att reflektera över familjens kopplingar till nazismen och hovets presschef Margareta Thorgren kallade det först för ”oproffsig journalistik”, något som hon senare tog tillbaka.

Margareta Thorgren, som varit presschef för hovet i knappt ett år, har tidigare förklarat att kungahuset ska stå för ”öppenhet och transparens”. Kanalchefen Leif Eriksson tycker inte strategin går ihop med prinsessan Madeleines ”garbolika beteende” i Gävle.

– Presschefen har ett jobb att göra, säger han.

Hovet: Ökad öppenhet inte fler intervjuer

Margareta Thorgren säger att prinsessan informerats om det öppna brevet, men vad hon säger om det vill Thorgren inte uppge.

– Hovets nya informationspolicy är ökad tillgänglighet och öppenhet, säger hon till TT.

Margareta Thorgren säger samtidigt att ökad öppenhet inte alltid behöver betyda ett ökat antal intervjuer.

– Man måste se till syftet med varje besök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet