Hon gör dokumentär om Iran: ”Jag är klar när regimen faller”

Uppdaterad
Publicerad

Efter nedskjutningen av det ukrainska passagerarplanet har flertalet protester ägt rum i Iran. Regissören Nahid Persson Sarvestani arbetar just nu med en dokumentärfilm om den iranska aktivisten Masih Alineja – en film som har tagit en ny vändning i samband med att demonstrationerna bröt ut.

I dokumentärfilmen The Hair Revolution följer filmskaparen Nahid Persson Sarvestani journalisten och aktivisten Masih Alineja som lever i exil i USA. Efter att iransk luftvärn sköt ner ett ukrainskt passagerarplan och 176 passagerare omkom tar Alineja dagligen emot massor av filmer och vittnesmål som skickas till henne från Iran där stora protester nu pågår.

– När de är ute på demonstrationer så filmar alla. De vet att deras kamera, mobil, är deras vapen mot regimens vapen. Regimen skjuter på dem, men de filmar och skickar till oss för att vi ska vara deras röst, säger Nahid Persson Sarvestani till Kulturnyheterna.

Skulle handlat om kvinnor som revolterar mot slöjan

Filmerna, som avsändarna vill ska ta sig utanför Irans gränser, använder Nahid Persson Sarvestani i sin kommande dokumentärfilm. I samband med att protesterna bröt ut har filmprojektet vuxit. Filmen om kvinnor som vill frigöra sig från slöjan får en fortsättning som handlar om de aktuella protesterna.

– Den här filmen skulle först handla om kvinnor som revolterar mot slöjan i Iran, något som är starkt i sig. Men sedan blev det protester i Iran under november, så vi lade det här med slöjan åt sidan och ägnar oss nu åt protesterna som det inte visas mycket av utanför Iran. 

Enligt Nahid Persson Sarvestani har flygplanskraschen fått grupper som vanligtvis inte reagerar att säga ifrån.

”Jag är klar när regimen faller”

– Först var det arbetare, och sedan studenter i vissa protester. Då var inte alla människor med och protesterade, men den här gången när det blev en flygkrasch så är alla med, säger hon.

När är du klar med dokumentären?

– När regimen faller. Jag måste fortsätta filma, men jag måste kanske dela upp filmen. Det blir kanske en serie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.