HRW: Boende vräks inför Schlager-EM

Publicerad

Schlager-EM-arrangören Azerbajdzjan anklagas för att tvångsvräka människor inför musiktävlingen i maj.

Flera bostadskvarter i huvudstaden Baku har redan, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), rivits för att ge plats åt det nya, ultramoderna konserthuset Kristallhallen i huvudstaden Baku.

Enligt HRW har myndigheterna pressat hundratals människor till att acceptera ”otillräcklig” kompensation för att lämna sina hem. Organisationen uppger att endast ett hus fortfarande finns kvar i området. Och där ska nu tvångsvräkningarna ha fortsatt.

Azerbajdzjans värdskap för Eurovision Song Contest har redan tidigare fått kritik, bland annat för bristande mänskliga rättigheter i landet. Så här beskrev nyhetsbyrån TT läget i landet dagen efter att Azerbajdzjan segrade i ESC-finalen: ”Ett land i krig, med nedslagen opposition och tystade journalister. Azerbajdzjan är mycket mer än bara schlager.”

”Överskuggas”
– Evenemanget överskuggas av olagliga vräkningar och tvångsinlösen av mark samt rivningar som gör att hundratals boende tvingas lämna deras hem, säger Hugh Williamson på HRW.

HRW uppmanar samtidigt tv-organisationen EBU att uppmana Azerbajdzjan att upphöra med vräkningarna.

Azerbajdzjanska myndigheter nekar till anklagelserna som riktats mot dem.

Kulturnyheterna/TT/AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer