Bilder ur föreställningarna ”Rosemarys babyshower” av Potato Potato och ”Skvalpet” på Malmö Dockteater. Foto: Alexandra Hall/Potatopotato/Malmö Dockteater

Hundratals skånska kulturarbetare i gemensam protest: Stoppa nedskärningarna

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals skånska teatergrupper, kulturscener, scenkonstgrupper och kulturarbetare går nu ut i en gemensam protest. Anledningen är att Region Skåne beslutat att banta länets kulturbudget med 20 miljoner.

”Kulturlivet inte bara utarmas, utan raseras helt av detta beslut”, skriver företrädare för Nätverket för Skånsk Scenkonst i ett gemensamt upprop.

Det var den 10 januari i år som Region Skånes kulturnämnd beslutade att genomföra en besparing på nästan 20 miljoner kronor. Nedskärningen innebär att man helt tar bort sökbara utvecklingsbidrag inom kultur för 2019.

En lång rad av Skånes mer namnkunniga kulturaktörer har varit mottagare av kulturutvecklingsbidragen genom åren – däribland teatergruppen Potato Potato, Kivik Art Centre och Fantastisk filmfestival, enligt P4 Malmöhus.

Beslutet kommer i spåren av besparingskrav som riktats mot Region Skånes kulturförvaltning, och väcker nu starka reaktioner från det fria kulturlivet i Skåne.

Ser stora konsekvenser för kulturlivet

I en gemensam protest skriver nu Nätverket för Skånsk Scenkonst, som består av över 150 grupper, institutioner, föreningar och enskilda kulturarbetare, att beslutet ”hotar hela scenkonstlivet” i regionen.

”Beslutet påverkar direkt den fria scenkonsten, en motor som driver utvecklingen framåt samt ökar attraktionskraften i regionen, både konstnärligt och ekonomiskt”, skriver man i uppropet som Kulturnyheterna har tagit del av.

”De som drabbas i år är inte verksamheter som kan dra ned på kostnader och sedan komma tillbaka, det är aktörer som riskerar att försvinna helt. Ett beslut som detta raderar decennier av utveckling och etablering”.

Kräver förändring och dialog

I uppropet menar man att de tillfälliga utvecklingsbidragen utgör en central grundfinansiering för hela kulturlivet i Skåne, och delfinansierade omkring 200 kulturprojekt i regionen 2018.

Nedskärningarna har tidigare uppmärksammats i en debattartikel i Dagens Nyheter, där Erik Holmström, konstnärlig ledare för Malmö Dockteater, beskrev beslutet som ett ”enkelt sätt att ta död på det fria kulturlivet”.

Men den beskrivningen håller inte kulturnämnden i Region Skånes ordförande Magnus Lunderquist (KD) med om.

– Vi har försökt hitta en väg där vi kan värna om det långsiktiga arbetet med den kulturella infrastrukturen i Skåne, samt tillgodose barn och ungas tillgång till konst och kultur. Vi gjorde bedömningen att det hade skadat mer att minska verksamhetsbidragen än att pausa utvecklingsbidragen som vi gör nu, säger Magnus Lunderquist till Kulturnyheterna.

Enligt Magnus Lunderquist är det drygt 250 som ansöker om utvecklingsbidrag varje år, varav cirka 50 av de sökande tilldelas bidrag. Han poängterar att utvecklingsbidragen är pausade och att man under den kommande tiden ska se över bidragsstrukturen för att komma fram till en bra lösning.

Är bara en av de som ger bidrag

– En del av de som söker utvecklingsbidrag får också verksamhetsbidrag av oss. Vi är bara en av de aktörer som ger bidrag i form av utvecklingsmedel, det finns andra. Kulturförvaltningen kan vara ett stort stöd för dem att hitta andra finansieringskällor det här året.

Nätverket för Skånsk Scenkonst avslutar sin protest med två krav. Dels vill man se att utvecklingsbidragen blir kvar, och dels vill man se en samverkan mellan Region Skåne och de fria kulturgrupperna i denna fråga.

De står bakom uppropet

Nätverket för Skånsk Scenkonst består av drygt 150 individer, grupper, föreningar, organisationer och institutioner från det skånska kulturlivet. De som representerar nätverket i protesten är:

Banditsagor (Turnerande fri teatergrupp, Malmöbaserad, turnerar i hela regionen)

Bombina Bombast (Malmöbaserat film- & scenkonstgrupp, turnerar regionalt, nationellt och internationellt)

Karavan (Scenkonstkollektiv av cirkusartister och musiker som arbetar regionalt och nationellt)

Malmö Dockteater (Malmöbaserad teatergrupp som turnerar i regionen, nationellt)

PotatoPotato Scenkonst (Malmöbaserat scenkonstkollektiv, turnerar regionalt, nationellt & internationellt)

Skillinge Teater (Österlenbaserad teatergrupp, turnerar regionalt och internationellt)

Thales Teater (Österlenbaserad teatergrupp, turnerar i hela regionen och nationellt)

Bastionen (Fri plattform och kulturscen för Scenkonst)

Inkonst (Fristående kulturscen för scenkonst, musik och andra konstformer)

Danscentrum (samlingsorganisation för fria koreografer och dansare, verksamhet i regionen, nationellt och internationellt)

Teatercentrum (centrumbildning för fria teatrar, verksamhet i hela regionen, nationellt och internationellt)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.