Skådespelarna Henrik Dorsin, Rikard Ulvshammar och Per Andersson. Foto: SVT

Hyllade Grotesco-avsnittet hämtat från verkligheten

Uppdaterad
Publicerad

Tredje avsnittet av Grotescos tredje säsong börjar med ett bråk.
Bråket är hämtat från verkligheten, liksom det faktum att Emma Molin kämpat sig till en plats i humorseriens manusgrupp.
Nu hyllas verklighetens satir som pricksäker.

För snart tre år sedan hade humorgruppen Grotesco premiär för sin första scenföreställning på Scalateatern i Stockholm.

I gruppen finns fyra kvinnor: Emma Molin, Emma Peters, Hanna Löfkvist Dorsin och Anna Vnuk. Övriga åtta medlemmar är män. Under speltiden på Scala fick Grotescos kvinnliga skådespelare ofta frågan om varför de inte tog större plats i föreställningen.

Exakt sådan är handlingen i ”Ladies night” – tredje avsnittet av Grotescos redan omskrivna tredje säsong.

– Vi tjejer fick jättemycket kritik får att vi inte tog ordentligt med plats. Jag funderade på det, och frågade om jag fick vara med i manusgruppen. Efter en lång, lång tid fick jag det, säger Emma Molin.

”Vi har haft fruktansvärda bråk”

”Ladies night” börjar med ett bråk. Emma Molin och Michael Lindgren skriker på varandra och Henrik Dorsin lämnar rummet i affekt.

”Micke, du fick inte säga någonting mindre än någon annan i den här gruppen, det är bara att du är så jävla van att alla lyssnar på dig när du pratar!” säger Emma Molins karaktär – som heter Emma Molin.

– Vi gillar varandra men har otroligt mycket konflikter. Första scenen är baserad på våra verkliga gräl. Vi har haft fruktansvärda bråk, säger hon.

Emma Molin Foto: TT

I avsnittet fortsätter handlingen med att Emma Molin, och alla andra kvinnliga komiker, är hemligt motarbetare av ett slags mansråd. Peter Dalle är ledare. De badar bastu och gör upp strategier för hur de ska stoppa roliga kvinnor från att bli inflytelserika komiker. Till exempel genom att låta ”broder Schyffert” bli ihop med Nour El-Refai.

Nu ska Emma Molin brytas ned tills att hon självmant drar sig ur manusgruppen.

”Jag känner igen mig”

Avsnittet har bland annat hyllats av artisten Laleh som skriver:

”Exemplen är få, men när de är så här träffsäkra så är det svårt att hålla tårarna tillbaka, hur roliga Grotesco-gänget än är. Därför är denna insats av alla medverkande i detta avsnitt en gåva ifrån ovan”.

– Det är så många kvinnor som hört av sig och säger att ”jag känner igen mig”, säger Emma Molin.

– När man redan är nedtryckt i skorna och inte bemöts på samma sätt som sina manliga kollegor får man ett sargat självförtroende.

”NU fattar jag”

Idén till avsnittet kläcktes, förutom på Scalateatern, när en pub i Storbritannien gjorde reklam för manliga strippor vid Emma Molins bord.

– Vi associerade till Ladies night. Om det kunde finnas någonting som kvinnor fick istället för lika lön för likvärdigt arbete. Vi skrev på olika grejer, en actionfilm som slutade med att kvinnor gasades ihjäl i Globen… Vi lämnade det till SVT som bara, ”eh… Är inte Ladies night en lite gammal referens? Har ni sett Full patte?” Det rockade inte riktigt. Då kom vi på att vi borde göra någonting om kvinnor och humor.

I eftertexterna till Grotescos avsnitt Ladies night står Emma Molin mycket riktigt som ensam kvinna för manus.

– En av mina manliga kollegor ringde mig i fredags när programmet sändes och sa ”NU fattar jag vad det handlar om!”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer