I tio år har journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom undersökt varje fall där en kvinna dödats av sin partner eller ex-partner. Foto: SVT

Deras bok skildrar kvinnor som dödats av sina män

Publicerad

En del kvinnomord blir braskande löpsedlar, andra blir knappt en notis. I tio år har journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom undersökt varje fall där en kvinna dödats av sin partner eller ex-partner. Totalt 299 kvinnor från år 2000 fram till juni 2019. Med boken I händelse av min död får de döda kvinnorna en röst.

– Förvånansvärt ofta finns det bevarat både brev dagböcker, anteckningar och i vissa fall tidigare polisförhör. Men den absolut viktigaste källan har varit kontakten med alla anhöriga, säger Kristina Edblom. 

– Det är kvinnornas röster som talar i boken och titeln I händelse av min död är ett brev som en kvinna skrev till sina barn, säger Kerstin Weigl. Kim hette kvinnan som skrev sitt avskedsbrev fullt medveten om att hon riskerade att dö. Hennes exman dömdes till 18 års fängelse för mord.

Minst en kvinna i månaden har dödats

Totalt 299 kvinnors liv har släckts av männen de älskat, mellan januari 2000 till juni 2019. Det visar den kartläggning som journalisterna, Kristina Edblom och Kerstin Weigl påbörjade för tio år sen. Minst en kvinna i månaden har dödats. I många fall har kvinnornas öde knappt uppmärksammats av medierna eller endast blivit små notiser.

– En viktig slutsats som vi vill förmedla med den här boken är att kvinnorna har vetat om hur farligt det är och de har bett om hjälp. De har pratat om att de kanske kommer dö och berättat det för sina barn, säger Kristina Edblom.

– Det som slår igenom är att hon i många fall har försökt komma ur en farlig relation. Det är just när hon lämnar som det blir farligt. Med den här boken så vill vi berätta hur deras liv varit fram till brottet och hur svårt det kan vara att komma ur en sådan relation, säger Kerstin Weigl.

Vill öka förståelsen för mekanismerna

I många fall har kvinnorna också varit i kontakt med socialtjänst, psykvård och i vissa fall till och med polisen. Men det är inte alltid deras rop på hjälp tagits på allvar. 

– Det kan vara många olika saker som fallerar, men vi tror att synen på brotten har en betydelse, att det fortfarande lever kvar en föreställning om att det är privata familjetragedier. ”Lägenhetsbråk” kan det stå i en notis, i handlingar kan det stå ”konflikter”. Men när man tittar närmare på de här brotten, då är det något helt annat, säger Kerstin Weigl.

Kristna Edblom och Kerstin Weigl hoppas att boken ska öka förståelsen för mekanismerna som ligger bakom brotten och hur det kan vara för kvinnorna som lever i de här relationerna.

– Men också barnen som blir kvar, och familjerna som ska hantera svåra livstrauman, säger Kristina Edblom.

– Vi visar att man faktiskt kan prata om det. De här familjerna känner ofta att de lever i ett stigma att de är ensamma och utsatta för beröringsskräck, men de vill berätta, säger Kerstin Weigl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.